До 80% по-малко чужденци се чакат в ски курортите ни 03.11 | 16:30

Копираме опита на големите европейски дестинации за COVID-мерките за предстояия сезон

От iNews.bg

Между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон, сочат данните на Министерството на туризма, което проведе онлайн второ заседание на Консултативния съвет по туризъм, съобщи БНР.

Прогнозираните загуби в зимния туризъм са около 250 милиона лева. Обичайно чуждестранните посетители са повече от половината туристи в зимните ни курорти и очакваният отлив ще доведе до наполовина по-малко приходи спрямо миналата година. От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазарите Русия, Израел и Великобритания.

Усилията на Министерството на туризма в рекламата през настъпващия зимен сезон са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни.

Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото "Зимните спортове укрепват Вашето здраве". В рамките на провелото се заседание на Консултативния съвет по туризъм ресорният министър е Мариана Николова е представила одобрените съвместно с представителите на зимните курорти, областни управители и общините и издадени с нейна заповед Указания за прилагане на противоепидемични и санитарни мерки в зимните курорти. Те трябва да гарантират статуса на България като здравословна и сигурна дестинация и са насочени към по-бързото извеждане на сектора от тежката ситуация.

Мерките за зимата се базират на опита на големите европейски курорти и предписват конкретни изисквания към ползването на кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове, ски училищата, за задължителното носене на маски в транспорта, на обществени места, в заведенията до консумация на храната, минимум 1.5 м дистанция и др. Контролът как се спазват изискванията вече е започнал и ще бъде безкомпромисен и само участието в него на всички заинтересовани ще даде добавена стойност на продукта, е заявила по време на заседанието Мариана Николова.

Във връзка с провеждането на обществено обсъждане по Плана за възстановяване и устойчивост на България (структуриран в четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България) работна група от министерството ще представи за включване в него на предложенията от сектор туризъм в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. До края на седмицата министерството ще изпрати писма до членовете на съвета, за да излъчат представители, съобщи вицепремиерът.

Най-четени