Докъде я докарахме? Спасители предупреждават да не пием в планината 02.01 | 14:49

Какво още трябва да знаем преди да поемем към върха

От Филипа Тодева

Планинските туристи трябва да избягват консумацията на големи количества храна и алкохол, предупреди Христо Ненков от Планинска спасителна служба при БЧК-Велико Търново.

Спасителят съветва всички, които са решили да излязат в планината да носят резервна батерия за телефоните си.

"Препоръчително е групата от туристи да бъде съставена, доколкото това е възможно, от хора с близки или еднакви възможности", отбелязва Ненков.

Той отбеляза, че малките деца и възрастните хора биха вървели по-трудно при промяна на времето. Ако сте решили да правите преходи, но непременно трябва да информира съдържателя на мястото, в което сте отседнали за евентуалния маршрут.

"Не трябва да се напуска билното трасе, или т. нар. маркирано трасе. През лятото това не е проблем, тогава времето е топло и приятно. Дори нощта да ни завари в планината, не е проблем да се запали огън и да останем там, където сме. През зимата това може да е изключително опасно, тъй като нощем температурите са минусови. Тъмно е, студено е. Човек веднага се стресира в такава обстановка и може да стигне до крайни решения”, предупреди спасителят, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени