Драганов: 280 000 българи останаха по празниците, само 85 000 почиваха в чужбина 22.09 | 12:01

Експертът критикува хотелите по Черноморието, че не се рекламират в страната

От iNews.bg

През тези четири почивни дни по-голямата част от българите, които обикновено излизат по празниците в чужбина, са предпочели да останат в страната. Около 280 000 сънародници са пътували из родината с туристическа цел, като най-предпочитани са били Черноморието и културните центрове. Само около 85 000 българи са отскочили за четирите дни в чужбина. 48 000 от тях са предпочели Гърция, а 12 000 са си почивали в Турция.

Това съобщи по БНР директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов. Според него обаче туризмът по Черноморието ни е в упадък.

"При среден ръст на туристите в страната за първото полугодие е 1,35%, в момента ние се движим с 2% ръст, защото имахме много силен август и септември. Забележете, че сега имаме 4 почивни дни и няма никаква реклама за Черноморието. Кризата идва от хората, които правят бизнес по морето", категоричен е Драганов.

С 10% е спадът на пътниците на летището в Бургас това лято, обясни директорът му Георги Чипилски. По негови данни спадът на руските туристи е около 24%, а на германските – 12%. Ръст от 4,5% имало на почиващите от Великобритания. По-сериозен е ръстът на туристите от страни като Полша – с 22%, Чехия – с 11% и Израел – с около 25%. Чипилов също смята, че спадът на почиващите у нас руснаци е намалял в последните месеци.

За спад в печалбите и отлив на туристи съобщава и шефът на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Елена Иванова. Като причини тя посочи сложната международна обстановка, лошата инфраструктура и неквалифицирания персонал по морето.

 

 

Водещи

Най-четени