Дюнер или пица на морето? Помислете пак 16.06 | 17:26

Масови нарушения извършват търговците, които продават дюнери и пици край морето

От iNews.bg

Лято е и повечето от нас вече стягат куфарите за морето. В багажа обаче не винаги предвиждаме място за храна, а разчитаме на "капанчетата". Оказва се обаче, че тази практика може да ни коства стомашно неразположение.

Масови нарушения извършват търговците, които продават дюнери и пици край морето. Това установиха инспектори от Агенцията по храните при изненадващи проверки в Слънчев бряг, съобщава Нова телевизия.

Организирана е акцията срещу временните обекти по сигнал от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. По време на проверката инспекторите проверяват за разрешителното за работа и здравните книжки на персонала. Следват още по-важните за клиентите въпроси.

"Храните, които се намират в обекта, дали са етикетирани, дали се съхраняват при правилни условия, определени и дадени от производителя, дали са съпроводени с документи за поризход и годност”, обяснява д-р Красимир Колев от БАБХ-Бургас.

По време на проверка в един от обектите е имало документи, продуктите са съхранявани правилно, но не и сосовете на витрините.

В друг павилион персоналът не е успял да покаже основни документи и здравни книжки. Месото за дюнерите е било без необходимите документи за произход. Затова инспекторите са забранили да се използва и са разпоредили да бъде унищожено.

"Всички знаем, че пилешкото месо си е потенциален носител на салмонела и е възможно при една неправилна термична обработка да настъпи заболяване от салмонела”, обяснява д-р Петя Иванова от БАБХ-Бургас.

В един обект върху бутилките на сосовете, които също са на слънце, са залепени стикери "мостра”. Инспекторите обаче съставиха акт и за това, защото са категорични, че лепенката не може да ги заблуди, че сосовете не се ползват от клиентите.

Изненадващите проверки ще продължат през целия туристически сезон. Ще бъдат проверявани не само ресторанти, предлагащи all inclusive, но и павилиони за продажба на дюнери и пици.

Глобите за фирмите-нарушители са от 1000 до 1500 лева, а сигнал може да подава всеки, който забележи нередност.

Водещи

Най-четени