Дянков иска да даваме визи на руснаците на летището 23.01 | 16:45

Европейската криза ще свърши тази година, прогнозира той

От Ралица Стоянова

Следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за руския вестник "Российская газета".

През миналата година България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти 2 милиона, което е ръст от 30% в сравнение с 2011 година. Според вицепремиера, една от причините за този рязък ръст е решението, взето през март миналата година да бъде разрешено влизането в страната без българска виза за онези руски граждани, които вече имат валидна многократна шенгенска виза.

През миналата година обемът на търговския оборот между двете страни е достигнал рекорд за последните 10 години. Износът от България за Русия се е  увеличил с 40%, а руският износ за България - с 33%.

Кризата в еврозоната ще приключи през 2013 г., прогнозира Дянков. Според него през тази година Европа ще спре да бъде риск номер едно.

За българският финансов министър обаче в Европейския съюз остава нерешен главният проблем - този за икономическия ръст, и засега няма ясно формулиран отговор на въпроса какво трябва да се прави, за да се възстанови той.

Според финансист номер едно тъкмо сега за Европа е важно да се замисли над източниците на бъдещия растеж. Една от най-важните задачи в близкото бъдеще трябва да стане провеждането на пенсионните реформи в европейските страни. 

Водещи

Най-четени