Екзотичните тенденции в туризма през 2013 г. 01.01 | 13:45

От сафаритата в Азия до игри с лемури в Мадагаскар

От Елена Кирилова

Kensington Tours анкетира екипа си от световни експерти по туризъм, за да изведе новите тенденции в областта за 2013 г., съобщава Huffington Post. Още по-интересното е, че класацията е съставена на базата на мненията на опитни номади, пътешественици и любители на приключенията, които планират наистина необичайни неща за почивката си през следващата година.

Ето какво ще се случва в туризма през 2013 г.:

1. Сафарита в Азия

Една от очакваните тенденции е все повече семейства да планират сафарита в Югоизточна Азия. Това предполага повече срещи с тайландските тигри, камбоджански слонове, комодски варани и други екзотични животни. Това ще добави едно друго измерение на страните, познати с невероятните си храмове и съкровищата от културното им наследство.

2. Шантави разходки из Латинска Америка

Изберете си някои от най-невероятните и смели дестинации в Латинска Америка. Ще получите щедра доза чист въздух, мобилни палатки и вечерни лагерни огньове. Ако всичко ви звучи нормално, то е, защото не знаете, че подобен род туристи вече ще водят със себе си професионални носачи, личен готвач и други асистенти. Този вид туризъм ще е по-разпространен в държави като Еквадор, Перу, Венецуела и Патагония. Всички те разполагат с нарастваща колекция от луксозни мобилни лагери за хората, които едновременно обичат природата, но не биха се лишили от удобствата.

1d26acdf-a2df-8fc8-c1a4-21e4fcbda4ac

3. Треска за лемури! Мадагаскар

Мадагаскар е пълен с игриви лемури, а богатият остров предлага и феноменални плажове, баобаби и редица екзотични животни, които със сигурност ще привлекат множество туристи.

Факт е обаче, че това е единственото място в света, която развива лемурски туризъм и това е чудесен начин да се позиционира на африканската сафари карта.

4. Речни круизи - от Европа към света

Популярността на европейските речни круизи нараства изключително през последните години, твърдят експертите. Очаква се през 2013 г. подобни приключения да се предлагат в Мианмар, Югоизточна Азия, Меконг, в бразилската Амазония и на още редица райски кътчета на Земята.

5. Филмов туризъм

Филмовите блокбъстъри играят все по-голяма роля в туризма в световен план. Примери за това е Нова Зеландия, която изключително се прочу след снимките на "Властелина на пръстените”. Новите ленти през 2013 г. неминуемо ще доведат до истерия по определени "филмови” дестинации. А това пък ще доведе и до по-голямо разнообразие в атракции по тези места.

6. 2013 г. - годината на полярното сияние

Зимата на 2012-2013 г. ще е изключителна, твърдят от НАСА. Прогнозира се до края на март в Швеция, Норвегия и Исландия гледката на полярното сияние да е по-красива от всякога, благодарение на необичаен природен феномен.

7. Последно повикване - Шри Ланка!

Изключително промотираната напоследък Шри Ланка, ще бъде погълната от туристите през 2013 г. Там ще ви посрещнат златни плажове, чаени насаждения, диви джунгли, срещи със слонове и божествени храмове. Какво повече да иска човек!

63cba2dc-8c09-7a0f-9d60-bac6ef81431f

8. Африканските острови

Сейшелските острови и Мавриций скоро са новите острови за истинска почивка. Те все още не са пренаселени като Маями и Рио. Африка ще привлича поклонниците на слънцето и красивите плажове.

9. Смартфон туризъм

HD камерите и новите специални приложения за смартфон играят все по-голяма в туристическата индустрия. Експертите смятат, че благодарение на новите технологии книгите и пътеводителите ще умрат.

С приложения като Instagram и Pinterest можете да споделите незабравими моменти от пътуванията си и завинаги да загърбите остарелите картички, които така или иначе винаги закъсняват.

Водещи

Най-четени