Забраниха полетите с балони в Словения 29.08 | 19:25

Тежък инцидент отне живота на четирима души

От Елена Кирилова

Властите, отговарящи за гражданското въздухоплаване в Словения, временно забраниха въздушните полети с балони в страната, след като катастрофа стана причина за смъртта на четирима души и раняването на 28 други.

Инцидентът се разигра миналата седмица около шест мили южно от столицата Любляна, съобщава в. Telegraph. Балон, на който имаше 32 души беше застигнат от силни ветрове, поради което се удари в дърво и се запали преди да падне на земята.

Втори балон, който се е намирал в района е успял да кацне успешно. Всички жертви са словенци. Сред тях е и 11-годишно момиченце.

Ръководителят на пожарникарския екип, който е откликнал на сигнала за спешния случай, заяви, че когато огнеборците са пристигнали балонът вече горял на земята. Местните медии съобщиха, че пилотът не е имал лиценз за летене.

Свидетели твърдят, че балонът не е трябвало да лети, тъй като времето е било лошо.

Летенето с балони с горещ въздух е много популярна туристическа дейност в Словения. В страната са регистрирани 25 балона, които се ползват предимно като атракция за чуждестранни посетители.

През 2009 г. въздушните полети с балон бяха забранени в Луксор, Египет, в продължение на почти шест месеца. Причината беше отново произшествие, при което бяха ранени 16 туристи. Полетите бяха възобновени, едва след като египетското правителство въведе нови мерки за безопасност.

Водещи

Най-четени