Забраниха туризма в резерватите с тигри в Индия 25.07 | 09:31

Върховният съд се бори за опазването на застрашените видове

От Елена Кирилова

Върховният съд в Индия забрани туризма в националните резервати, в които живеят тигри, съобщава в. Telegraph.

Целта на мярката е да защити застрашените големи котки, но това може да наруши плановете за пътуване на множество туристи.

Освен това Върховният съд обяви, че ще има санкции за индийските щати, които не са създали буферни зони около местообитанията на тигрите.Това заяви Васим Кадри, адвокат на  Националния орган за опазването на тигрите.

Глоби ще бъдат наложени на шест щата за неизпълнение на задължението да декларират буферни зони около горите, населявани от тигри. Властите, отговорни за създаването на въпросните зони, имат срок от три седмици да изпълнят заповедта, преди санкциите да влязат в сила.

Индия е дом на повече от половината от всичките 3200 тигри в света. Повечето от тях живеят в резервати за диви животни, създадени от 1970 г. насам.

На територията на самите резервати има стотици хотели и магазини, които развиват туризъм, базиращ се на преживявания в истинската дива природа. Съдът обяви, че забраната е временна до произнасяне на окончателното решение по делото, заведено от екоактивист, който настоява цялата търговска дейност в парковете да бъде забранена.

Природозащитникът Аджай Дубе се е обърнал към съда с молбата да се спре издаването на разрешения за строеж на хотели, курорти и магазини в основните горски резервати в Индия. Мъжът държи критичните местообитания на тигри да бъдат съхранявани в безопасност и далеч от човешка намеса, което включва и забрана на туризма.

През април съдът осъди осем щата заради липсата на буферни зони около резерватите. Само два щата се съобразиха с решението на съда, което накара съдиите да наложат глоба на останалите шест.

Решението обаче предизвика серия от протести от страна на туроператорите. Според тях спирането на туризма ще стимулира нелегалния трафик на животни, а бракониерите няма да бъдат възпрепятствани от присъствието на туристи.

Представителите на туроператорски фирми държат, че тигрите са в безопасност, въпреки че са посещавани от голям брой туристи.

От друга страна забраната за развиване на туристическа дейност ще развали ваканционните планове на стотици туристи, които са резервирали стаи, за да останат в гората. Туристите ще трябва да бъдат преместени в хотелите и курортите, намиращи се извън резервата.

Водещи

Най-четени