Задържаха капитана на потъналия край Тоскана круизен кораб* 15.01 | 09:32

Осем българи е имало на борда на кораба - всички те са в безопасност

От iNews.bg

Капитанът на луксозният лайнер "Коста Конкордия", който потъна край бреговете на Италия, е задържан в ареста, съобщи италианската полиция, цитирана от Reuters. Според властите в неговите действия по отношение на нареждането за напускане на кораба и определянето на маршрута му е имало множество нарушения.

Капитанът е сред първите, напуснали луксозния кораб, допълват агенциите.

Междувременно италианските власти рязко намалиха броя на изчезналите - в неизвестност са 17 души - 11 пасажери и шестима души от екипажа. В първите съобщения се съобщаваше за 40 изчезнали, но по-късно детайлната проверка на имената на евакуираните намали броя на издирваните хора.

За съжаление обаче се увеличава броят на загиналите - спасителите откриха две мъртви тела и така до този момент официално при инцидента са загинали петима души. По информация на италианската информационна агенция ANSA телата са открити от водолази в частта на кораба, останала под водата.

70 са ранените при инцидента, а над 4 хил. души в момента са настанени в частни домове и в училища на италианска земя. Властите ще им съдействат да се върнат по родните им места. На кораба са плавали 4 234 души - пътници и членове на екипажа.

iNews припомня, че в петък вечерта стана тежък инцидент с луксозен круизен кораб. По неизяснени до този момент причина корабът започва да се пълни с вода, накланя се и бързо започва да потъва. Очевидци разказват, че евакуацията се е забавила, а в паниката много от пътниците са скочили във водите на Средиземно море.

Повечето от пътуващите на кораба са били италианци. Те коментират пред медиите, че екипажът е бил основно от азиатци, които не говорели италиански език. На борда е имало паника и неяснота какъв е планът за евакуация.

"Хората дърпаха спасителните жилетки един от друг. Едва успяхме да намерим жилетка за детето ни", разказва оцелял от крушението.

По данни на българското външно министерство на луксозния лайнер е имало осем българи - седем души екипаж и един пасажер. На сайта на министерството е публикуван и списък с техните имена. Всички те са добре и в безопасност, става ясно още от съобщението.

Италианските медии разказват и за щастлива развръзка за двама южнокорейци, тръгнали на меден месец с "Коста Конкордия". Те са останали в каютата си и са спасени 24 часа след инцидента. Корабът е силно наклонен и заседнал в плитчините край Тоскана. В момента водолази претърсват частите останали под водата.

По-късно през деня беше изваден още един човек - италианец, член на екипажа. Той също е бил в кабина в заседналия в плитчините круизен кораб.

*Статията е актуализирана към 17:45 часа

Водещи

Най-четени