Запазете благоуханен спомен от Долината на розите 08.07 | 09:00

Специализиран тур дава шанс на мераклиите да усетят тръпката от розобера

От iNews.bg

Наред с киселото мляко, другият национален символ, който от векове разнася славата на родината ни по света, е розата и произведеното от нея благоуханно розово масло. Още от средните векове, та до днес, то се получава от култивираната в България казанлъшка маслодайна роза – Rosa Damascena. Розовата долина e мястото, където тя намира най-подходящи условия за развитие и дава най-висококачественото масло. Проектът "Долината на розите и Тракийските царе", включващ общините Казанлък, Карлово, Мъглиж и Павел баня, дава шанс на туристите да вдъхнат от нейния аромат, да участват в традицията на розобера и да се включат в Празниците на розата, като поемат по свързаните с маслодайната роза разнообразни туристически маршрути.

Ако искате да видите как се произвежда антентичното розово масло, то за вас е маршрутът "Култура и традиции в розопроизводството в България”. Ще имате възможност да проследите как се извлича ценният екстракт посредством дестилация с водна пара на свеж розов цвят. Обикновено венчелистчетата се събират рано сутрин в сухо време, а от около 2 тона цвят се получава 1 килограм розово масло.

По този маршрут ще се потопите в атмосферата на истинска розоварна – ще посетите "Биоланд-България" и "Корадов” в община Мъглиж, както и розоварна "Булаттарс” в Павел баня. По време на тура ще имате вкусния шанс да опитате сладко от рози, произведено по оригинална българска рецепта и да посетите интересни места, свързани със символа на нашата страна, като Музея на розата, етнографски комплекс "Кулата” в Казанлък, както и историческия музей, "Стария град”, Бухаловия хан и Мазаковата къща в Карлово. Силно впечатление ще ви оставят щраусовата ферма "Четири сезона" и комплекс "Дамасцена”.

Специализираният тур "Българска роза" пък ви дава шанс сами да се включите в розобера. Имайте предвид, че това не е за хора, които обичат да си поспиват – събирачите на розови венчелистчета обикновено са в розовите масиви с изгрева на слънцето. Ако изберете този маршрут ще посетите био розоварната в с. Климент, ще влезете в огромните розови градини и лавандулови масиви в района. Преди това обаче ще научите интересни факти за розопроизводството от лекцията в Историческия музей в гр. Карлово и ще съберете впечатления от Павурджиевата къща и Историческия музей в Клисура. Вторият ден от този маршрут е посветен на розобер и посещение на някои от многото розоварни в Павел баня, докато последният ден ви дава шанс да опитате сладко от рози и ликьор в Етнографски комплекс "Кулата" в гр. Казанлък и да посетите Музея на розата.

Традициите в розопроизводството и културно-историческото наследство на района ще се разкрият пред вас, ако изберете маршрута "Участие във Фестивала на розата в гр. Казанлък". Освен изброените до момента места от интерес за посещение, кулминацията в този тур е добилият международна слава Фестивал на розата в гр. Казанлък. Обикновено се провежда в началото на месец юни, като част от него е и Празникът на розата с традиция от повече от 110 години. Той започва с избора на Царица Роза. Част от фестивала са ритуалите "Розобери и розоварене", Карнавалното шествие – най-големият уличен карнавал в страната, както и коронясването на новоизбраната Царица Роза. Има и множество съпътстващи събития като Международен фолклорен фестивал, Мажоретно шоу, Улица на занаятите, изложби, концерти – богата и колоритна програма.

"Участие в Празник на розата в гр. Карлово" предлага посещение на музеите и другите места от интерес за туристите, включени в първия маршрут, като може би най-любопитното за туристите е възможността за участие в Празника на розата в Карлово и в демонстрация на розоварене в историческия музей на града. Добре е да планирате изпълнение на този маршрут за края на месец май, защото тогава традиционно Карлово става столица на царицата на цветята – розата. Особено атрактивно за туристите е да видят началото на ритуала "розобер", когато в розовите поля край града влизат първите невести, облечени в традиционни носии за този край, под съпровода на народните песни и свирни.

Програмата на маршрута предвижда още посещение в розоварната "Булаттарс” в Павел баня и комплекса "Дамасцена”, с. Скобелево. Визитата във фермата за щрауси "Четири сезона" в с. Скобелево е прекрасен повод за допълнителни снимки за спомен. Както повечето общини в региона, Павел баня също отбелязва розата със специален празник. Ако пътувате през месец юни, можете да изберете "Участие в Празника на розата и минералната вода”. Ако пътувате от София, маршрутът преминава през Карлово и посещение на историческия музей в града, след което туристите имат възможност да се разходят в Стария град и да отдъхнат в Бухаловия хан - център за занаяти и културни традиции, докато се запознават с уменията и творчеството на майсторите. Любителите на изкуствата и литературата ще бъдат на точното място в арт център "Орхидея" в града.

Вторият ден на пътуването е посветен на участие в розобер и други събития в рамките на Празника на розата и минералната вода в гр. Павел баня. Турът включва още познатите от предишните маршрути розоварни "Дамасцена” и "Булаттарс” и тази в с. Долно Сахране, посещение на Музея на розата и щраусовата ферма в с. Скобелево, като за финал остава посещението на Валера, Джананова къща и каменната църква "Св. Георги Победоносец" в с. Габарево.

1532434

Водещи

Най-четени