Засилен контрол в обектите за обществено хранене в Банско 08.01 | 12:14

Общо 400 проверки са направени по време на празниците

От Елена Кирилова

Областната дирекция по безопасност на храните - Благоевград е извършила около 400 проверки на обекти за обществено хранене и търговия на дребно в курорта Банско по време на празниците, предаде БТА.

Инспекторите са проверявали обектите между 15 декември 2012 г. и 1 януари 2013 г. Засиленият контрол е във връзка с официалните, религиозните празници и активния туристически сезон в курорта.

Вследствие на проверките са съставени три акта, поради липса на здравна идентификационна маркировка и етикет на част от предлаганите продукти. Освен това са издадени 13 предписания. Санитарно-хигиенното състояние на обектите пък е определено като задоволително.

Проверяващите са установили, че е спазена организацията на технологичния процес в по-големите обекти. Единствените изключения по този показател са открити в заведения от типа "механи”, тъй като в част от тях няма достатъчно голямо работно пространство за извършването на всички дейности при хигиенни условия. Проверките са показали, че няма и условия за прилагане на добрите хигиенни и търговски практики.

Само в няколко от проверените обекти е установено, че не се водят пълни и точни записи по системите за самоконтрол.

Никъде не е констатирано предлагане на услугата "ол инклузив”.

Водещи

Най-четени