Затягат контрола върху качеството на услугите в курортите 02.04 | 14:32

През 2015 г. туристическата реклама на България набляга на културно-историческите маршрути

От iNews.bg

Засилване на държавния контрол върху качеството на туристическите услуги в българските курорти, предвиждат нови мерки в Закона за туризма, предложени от ресорното министерство. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на Международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново, предаде БТА.

Почивните комплекси могат привлекат повече чуждестранни гости само с достъпен и качествен туристически продукт, категорична бе тя.

След което обяви, че с други промени в Закона за туризма ще бъде намалена административната тежест за малкия и семеен бизнес в сектора.

По повод вчерашния призив на премиера Борисов към сънародниците тази година да почиват в България, вместо в чужбина, Ангелкова каза, че според предварителни проучвания 63% от българите са заявили предпочитание към родните курорти. Това обаче не са реални резервации и е необходима много работа, за да станат прогнозите реалност, отбеляза тя.

Тазгодишният акцент в националната туристическа програма са културно-историческите маршрути, каза още министърът. България се нарежда на едно от първите места в Европа по артефакти и културно-исторически обекти - над 40 000. Отделно 4200 са религиозните храмове на територията на страната.

 

Това богатство трябва да бъде използвано, за да привлича както български, така чуждестранни туристи, подчерта Ангелкова. В световен мащаб над 60% от туристите избират дестинацията за почивка заради културата на съответната държава. 30% от българите също предпочитат при обиколките си из страната градовете с културно исторически забележителности. Това е водещото начало и за около 40% от чуждестранните туристи у нас.

Водещи

Най-четени