Звездата на Тунис отново изгрява на туристическия небосклон 26.04 | 15:36

Революцията изправи туризма пред тежки времена, но и обви страната в романтичен ореол

От Нели Минчева

Повече от година след революцията в Тунис и свалянето от власт на президента Зин ал Абидин бен Али страната победоносно се завръща на световната туристическа сцена.

Надеждите на туристическия бранш са, че 2012 г. ще положи началото на възстановяването на силно пострадалия сектор от безредиците, които бяха предизвикали силен отлив на чуждестранни посетители.

През 2011 г. Тунис посетиха по-малко от 5 млн. души в сравнение със 7 млн. за 2010 г., пише Reuters. В резултат на значителното понижение бяха затворени 25 хотела, 3500 работещи в туристическия сектор загубиха работата си, а приходите от туризъм (едно от основните пера в държавния бюджет) се свиха с една трета.

"Бях слушала много за проблемите със сигурността, но действителността е напълно различна, защото е безопасно. Всяка вечер сме навън до късно и нищо не ни плаши", казва пред агенцията Моника, френска туристка, посещавала многократно Тунис и преди.

"Този път съм с приятеля си, но през лятото ще се върна със семейството си и ще разкажа на всички, че Тунис не се е променил. Дори е още по-очарователен."

Въодушевлението на Моника и на други нейни сънародници вероятно ще помогне на страната да изпълни плановете си през тази година да възстанови половината от загубите си. Надеждите са, че чуждестранните посещения ще достигнат 6 млн., с което значително ще се вдигнат и приходите от туризъм.

Докато северноафриканската държава премина сравнително плавно към демокрацията, то миналогодишната война в съседна Либия изтласка десетки хиляди бежанци извън либийските граници, покачвайки опасенията, че конфликтът ще спре или забави икономическото възстановяване и на самия Тунис.

Друг фактор, който все още оказва влияние върху туризма, са и възникващите от време на време протести и страхове, че умерено ислямистката партия Енахда, която спечели първите следреволюционни избори през октомври, може да се стреми към ислямизиране на обществото. Някои чуждестранни посетители са спирани от знанието за тези обстоятелства, други – от последствията от икономическата криза в Европа.

"Очаквахме туризмът да се възстанови през април-май 2011 г. Беше възможно, но при пътуванията си туристите мислят за сигурността, а либийската революция и бежанските лагери забавиха възстановяването." Това коментира пред Reuters Сами Унали, директор "Маркетинг и продажби" в намиращия се на тунизийския остров Джерба петзвезден хотел Radisson Blu.

Той допълва и че заетото да търси равновесие между ролите на Исляма и конституцията правителство също не е успяло навреме да успокои чужденците.

"За първите четири месеца на 2012 г. туризмът в Джерба бележи ръст от 200% спрямо 2011 г., но базата за сравнение е ниска (...). Надяваме се през 2013 г. да изравним или надминем нивата от 2010", казва още Унали.

Очаква се съживяването на туризма да се случи най-вече в крайбрежните курорти, които отдавна са най-проспериращите райони в държавата. Влиянието едва ли ще бъде голямо в градовете във вътрешността, където промишлеността е слабо развита, безработицата е висока, а населението продължава да се бунтува.

Ето защо за в бъдеще ще се обръща все по-голямо внимание и на развиването на културен туризъм. Особено предвид факта, че Тунис има какво да предложи в този сегмент. Туристите ще бъдат запознавани с римския амфитеатър Ел Джем, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световните паметници на културното и природно наследство, с криволичещите улички на старата част на столицата Тунис, с филмовите декори за "Междузвездни войни" в пустинята Сахара.

Всъщност засилването на културния туризъм е дори по-важно от възстановяването на традиционния. Защото не бива да се забравя, че началото на вълненията беше поставено именно в централните части на страната, в най-бедните региони. Така че устойчивият растеж би могъл да бъде постигнат, ако се работи и в двете направления.

Самата революция пък към днешна дата дори има своето очарование за чужденците. Превърнала се е в атракция, в носител на някакъв вид специфична освободеност и стремеж за промяна.

"Наистина чувствам, че нещо в Тунис се е променило. Усещам по-голямо спокойствие, отколкото при предишния си две посещения", казва друга френска туристка. Една от разликите, по думите ѝ, е, че сега търговците в магазинчетата, приятелите, срещнали се на улицата, обсъждат или критикуват свободно своите президент и правителство.

Водещи

Най-четени