Зимните ни курорти празнуват Световния ден на снега 18.01 | 12:41

В Пампорово, Банско, Боровец и Витоша ще има много забавления за скиорите

От Кремена Бедерева

Световният ден на снега ще бъде отбелязан на 18 януари в Пампорово, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Община Смолян ще осигури безплатен транспорт до Пампорово. Автобусите ще тръгват от паркинга на храм "Св.Висарион Смоленски” в 9:30 часа, 10:00 и 10:30 часа, а обратно от Пампорово за Смолян в 15:30, 16:00 и 16:30 часа.

"Пампорово” АД осигурява ползване на ски съоръженията на символичната цена от 1 лев за деца до 12 години. Пред плаца на хижа” Студенец” ще има организирани игри и томбола от Сдружение "Фън ин дъ маунтин”.

Ресторант ще осигури на децата от Смолян и Чепеларе безплатни топли напитки и топъл обяд само срещу 3 лв. Минерална вода ще осигури на децата безплатна вода.

Тази година от сдружение "Фън ин дъ маунтин" се включват и с помощ при организацията на децата. Младежи и ученици от ГПЧЕ "Иван Вазов” и членове на ски клуб "Пампорово” ще се грижат за малките палавници и ще им дадат първите ски уроци. Имената на младежите са Полина Върбанова, Натали Папучарова, Костадин Манджуков, Златислав Янков и др.

Всички желаещи на 18 януари да карат ски и шейни ще трябва да си подсигурят такива.

1461857

Боровец също ще отбележи празника, като дневните лифт карти за деца до 12 години ще бъдат на символичната цена от 1 лев. Вратите на детския снежен парк ще бъдат отворени за най-малките гости на курорта, които ще получат безплатни екипировка и уроци.

Възможност да направят своите първи стъпки в ските и сноуборда ще имат и по-големите - безплатно обучение ще бъде предоставено на начинаещи скиори и сноубордисти от всички възрасти от ски и сноуборд училище "Бороспорт".

Целта на Световния ден на снега е да мотивира децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и снежните забавления. Събитието се провежда всяка година по инициатива на Международната федерация по ски - FIS, а Боровец е сред курортите, които участват в празника от самото му начало.

Още една инициатива с цел популяризиране на ски спорта сред българските деца ще се проведе за пореден път в Боровец. Това е програмата "Научи се да караш ски", която се организира от Министерство на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, и със съдействието на Българската Федерация по Ски. Тя е насочена към деца от 1 до 4 клас и цели да запознае малчуганите с магията на белите спортове.

Банско също ще се включва в честването на четвъртия Световен ден на снега на Международната федерация по ски (ФИС), като за всеки от дните 17 и 18 януари лифт картите за деца до 12 г ще бъдат по 1 лв. Подаръкът за малчуганите и родителите им се прави от концесионера на ски зоната "Юлен" АД.

По традиция в честването на снежния ден ще се включат над 40 държави с над 620 зимни курорта. В Боровец Световният ден на снега ще бъде отбелязан на 17 януари, когато лифт картите за деца до 12 г ще са с цена от 1 лв.

На Витоша празникът на снега ще е на 18 януари, когато лифт картите за деца до 12 г ще са по 1 лв. Във всички курорти ще има организирани много инициативи за забавление на малките, включващи безплатни уроци по ски.

Най-четени