Избираме между СПА в Алтай и плаж в Куба 06.02 | 14:14

В София се открива туристическа борса

От Мая Александрова

Над 250 фирми и организации от България и още 22 страни ще участват в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо 2014" от 13 до 15 февруари в Интер експо център - София, съобщиха на пресконференция организаторите на форума. Новите изложители са 48.

За първи път в борсата се включва националният туристически офис от Китай, свой дебют прави и Алтайският регион - Западен Сибир в Русия, с природни продукти и програми за лечебен и СПА туризъм.

Българското Министерство на икономиката и енергетиката ще се представи с национален щанд, на който ще участват 25 браншови туристически организации, регионални туристически асоциации, съюзи на хотелиери и ресторантьори, туристически дружества, музеи.

Сред чуждестранните изложители с национален щанд ще участва Министерството на туризма на Куба.
През трите дни на борсата Столична община е организирала дегустация на шопски баници, софийски мушкатови бисквити и пунш.

Община Вършец ще представи античен ритуал за отключване на свещените извори, а Националната асоциация за детски и младежки туризъм организира детски игри.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който също участва в пресконференцията, цитира данни на Световната организация по туризъм, според които 13,6 на сто от БВП на България се дължи на туризма. Това означава, че всеки седми лев в страната се генерира от тази индустрия.

Ботев посочи, че за национална туристическа реклама са планирани 18 млн. лева. Средства за туризъм има и по новите оперативни програми "Региони в растеж" и "Иновации и конкурентоспособност".

Зам.-министърът информира, че 32 са завършените тръжни процедури по ЗОП и нито едно обжалване в съда след включването на представители на браншови организации и външни експерти в комисиите.

Ботев съобщи, че окончателният вариант на стратегията за развитието на туризма ще бъде обявен до края на февруари.

Водещи

Най-четени