Изграждат балнеоложки комплекс в Сапарева баня 16.02 | 09:41

Общината води преговори с японски и руски инвеститори

От Кремена Бедерева

Нов сондаж за минерална вода планира да направи в Сапарева баня общината, съобщи кметът Сашо Иванов.

Сондажът е необходим, за да се реализира проектът за геотермална централа, който съществува от 2005 г. Строителството ще се осъществи поетапно, с финансовата помощ на Световната банка, уточни пред БТА Иванов.

Проектът предвижда да се въведе модерна технология, която да охлажда водата до 40 градуса и да не позволява допир с въздуха.

Преди десетина дни община Сапарева баня получи право да ползва за 25-годишен период свободния ресурс от минералната вода.

Местните власти ще разполагат с 9,7 л/сек. от дебита на извора. Досега минералната вода се използваше за отопление на сградата на общината, детската градина и училището. Част от дебита е предоставен на два от хотелите, санаториума и новата баня.

Общинските власти планират да се изгради балнеоложки комплекс върху площ от 30 дка. За строителството му се водят разговори с японски и руски инвеститори.

Минералната вода на извора в Сапарева баня е 104 градуса. Според експерти тя е най-топлата на Балканския полуостров. Използва се за лечение за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, кожата.

Водещи

Най-четени