Иззеха храни с изтекъл срок на годност от заведение в Созопол 01.08 | 14:49

Агенцията по безопасност на храните в Бургас е иззела 11 кг продукти от заведението

От Кремена Бедерева

Екипи на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас при проверка на заведение за обществено хранене в Созопол са иззели и насочили за унищожаване 11 кг продукти с изтекъл срок на годност.

Пред "Фокус” д-р Даниела Кепекова, началник-отдел "Контрол на храни” в агенцията в града каза, че те са птичи, месни и млечни продукти, а на собственика на заведението е съставен акт.

За изминалата седмица са направени общо 318 проверки на обекти от търговска мрежа и заведения за обществено хранене. Съставени са 28 акта, а несъответствията са отново за обекти, които не са били регистрирани по реда и условията от чл. 12, т.е., извършват дейност, без да имат разрешение за това, липса на придружаващи храните документи.

Тази седмица продължават проверките на заведенията и търговската мрежа. "Почти ще приключим проверките на предприятията на храни от неживотински произход, като остават да бъдат проверени около 15 предприятия от общо 275 по стария регистър предоставен от бившето РИОКОЗ.

При проверките, които представляват един вид пререгистрация на обекта, се следи за три основни неща – съответствие на сграден фонд и оборудване, водене на системите за самоконтрол – това са добри хигиенни практики и налична съответстваща с изискванията на законодателството етикировка, като там има доста много несъответствия.

Когато се установят несъответствия във връзка с етикировката се съставят актове, а ако има някакво несъответствия на сграден фонд и оборудване на собственик на предприятието се дават разумни срокове за изпълнение на предписанията.

А ако даден обект въобще не отговаря на изискванията, се предлага за заличаване. В Бургаски регион за миналата седмица имаме 18 за миналата седмица преди всичко фурни, посочи д-р Кепекова.

Водещи

Най-четени