Израелци не се отказват от почивка у нас 19.07 | 12:20

В хотелите в Бургаска област са взети засилени мерки за сигурност

От Ралица Стоянова

Към момента няма заявки за отказ от почивка в България, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след срещи с израелски и чуждестранни туристи.

В хотелите в Бургаска област са взети засилени мерки за сигурност.

Седем туристи от вчерашния полет, чийто пътници бяха потърпевши от терористичния акт, са пожелали да останат в България и да изкарат почивката си тук, съобщи Добрев, цитиран от Агенция "Фокус".

Друга група израелски туристи, която си заминава днес от България, защото ѝ е изтекла почивката, са заявили пред министъра, че са останали доволни от прекарването си в нашата страна и са готови догодина пак да се върнат.

Около 1000 израелски туристи има в момента в България на почивка, съобщи  Добрев. Освен по Южното Черноморие, министърът планира да обиколи и Северното Черноморие и там също да се срещне с туристи и туроператори.

Днес (19 юли) на своето извънредно заседание Работната група по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризъм към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма обсъди спешно ситуацията и възможните последици върху туристическия имидж на България като туристическа дестинация след атентата.

Членовете на комисията – представители на най-големите туристически организации, на туристическия бранш в страната, експерти в туризма и др. изказват най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите туристи и съпричастност към ранените в тези най-тежки за тях часове. "Категорично осъждаме този безпрецедентен  атентат в историята на българския туризъм, какъвто България не познава в развитието си като туристическа дестинация, известна със своята сигурност и гостоприемство сред туристите от цял свят", се казва в съобщението на комисията.

Като представители на туристическия бизнес, ангажирани конкретно с развитието и поддържането на туристическия имидж на България, от комисията заявяват, че подобни страшни инциденти, които все повече нарастват в Европа и света, няма да повлияят на известността и привлекателността на страната, която привлича десетилетия наред милиони чуждестранни туристи, включително и от Израел.

Членовете на Работна група по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризъм към министъра на икономиката, енергетиката и туризма подкрепят единните и адекватни действия, с които правителството и кризисния щаб възстановят нормалната обстановка в Бургас и региона и гарантират спокойната ваканция и престой на всички чуждестранни туристи, които продължават почивката си в страната.

През 2011 г. израелските туристи представляват 6,1% от туристопотока към България, като и в момента хиляди израелци продължават почивката си в морските и балнеолечебните курорти на страната.  

Тази година резервациите на израелски туристи са с 10 на сто повече в сравнение с миналогодишните, каза Елена Иванова, председател на Управителния съюз на сдружение "Съюз на собствениците - Слънчев бряг", цитирана от БТА. Тя заяви, че през последните 2 години туристопотокът от Израел непрекъснато расте. Гражданите на Израел идват у нас основно с цел хазартен туризъм и много рядко на ваканция. Те са платежоспособни клиенти и отсядат само в 4 и 5-звездни хотелски бази, посочи Иванова.

Водещи

Най-четени