Източните Родопи са топ дестинацията за туристи тази година, посещенията на чужденци рязко спадат 10.09 | 13:01

Равносметката - българите се върнаха към родните забележителности

От iNews.bg

958 060 чужденци са посетили България от началото на годината до месец юни. Намалението им спрямо същия период на м.г. е 24,2%, сочат данните на Министерството на туризма. Причината е пандемичната обстановка. Трябва да се отбележи обаче, че статистиката не съдържа в себе си най-силните летни месеци, когато напливът на чужденци към Черноморието е сериозен.

В същото време посещенията на нашенци из туристическите обекти в страната се увеличават. Голяма част от тях са избрали за своя любима дестинация Източните Родопи.

Равносметката - българите се върнаха към родните забележителности.

"Българите си преоткриха обектите из страната. След като се отърсиха от страха заради пандемичната обстановка. Юли, август и септември 2020-та ни беше най-доброто тримесечие за всичките ни сезони от години насам. Не само при нас, а навсякъде в страната. През 2021-ва ситуацията е същата, българите се увеличиха", каза само преди месец екскурзоводът Хубен Скерлев от крепостта Неутзикон край Свиленград, която е една от дестинациите по маршрута Източни Родопи.

Туристи има и то много, дори в делнични дни.

"Направо не ни се тръгва за София. Тук е толкова хубаво, спокойно и красиво. Аз имам фризьорски салон в столицата. Смятам като се прибера да разкажа за тези прекрасни места в Родопите и не само да дойдат да ядат пататник тук, но и да разгледат забележителностите като моста към село Лисиците", твърди Васка, която е посетила преди дни най-дългия въжен мост в България.

Най-посещаемите обекти в района си остават Перперикон и Татул, но се преоткриват и крепости като Устра, Вишеград, Моняк, Харман кая и много други.

Водещи

Най-четени