Има нужда от над 3000 водни спасители 19.03 | 10:44

Заради ниското заплащане у нас, спасителите се ориентират към чужбина

От Андриян Георгиев

Около 3000-3500 водни спасители са необходими за обгрижването на местата, които българите използват за къпане и плуване, каза в интервю за агенция "Фокус” Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК).

За 2011 г. са обучени 891 спасители за плувни басейни и водни паркове и 301 спасители за открити водни площи и море.

Курсовете за водни спасители вече са започнали, като има отлив на желаещите да работят такава работа. Част от причините за това са сезонността на работата, както и възможността младите хора да избират оферти и от чужбина – най-вече от САЩ, където заплащането е съвсем друго.

В последните години се забелязвало по-стабилно заплащане на водните спасители, както и подобряване на битовите им условия. Това изглежда не е достатъчно в този момент да върне повечето спасители, желанието им за работа на българските плажове. Оттам се появява този дефицит на водни спасители, посочи Налбантов.

Предпочитанието на обучаващите се през последните години е да участват повече в курсовете за водни спасители за басейн и водни паркове, защото нормативите за участие са по-лесни.

"Не можем да кажем, че е по-лесна – работата както на басейн, така и на морския плаж за спасителя е еднакво отговорна, тъй като носят отговорност за плажуващите, за тяхното здраве, за живота им. Но все пак естеството на работата на морския плаж е по-различно, по-трудно е наистина. Може би и на места получават малко по-високи трудови възнаграждения, когато са на басейн. Това определя предпочитанията им за работа повече на плувни басейни, отколкото на морския плаж”, каза още Антон Налбантов.

Водещи

Най-четени