Имаме нужда от туристи не само в кръчмите, но и в музеите 01.10 | 15:37

Даниела Бобева помоли да се направят интересни маршрути

От Кремена Бедерева

България има нужда от туристи с широк профил. Това смята вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя каза това в Димитровград, където участва във форум, посветен на развитието на културно-историческия туризъм в региона. Сред участниците във форума бяха археолози, представители на туристическия бизнес и местните власти от Хасковския район.

Пред тях вицепремиерът уточни, че България има нужда от "туристи, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите". Бобева съобщи, че в края на другата седмица ще бъде готов първият проект на стратегията за туризма, в която голяма част е отделена на културно-историческия туризъм.

Това, което ще правим в тази стратегия, е в най-скоро време да популяризираме в чужбина културно-историческите маршрути, добави тя. По думите на Даниела Бобева вече имало осъществени няколко инициативи на китайския пазар, допълва БТА.

Според нея китайските туристи основно се интересуват от култура и от история, в комбинация с интересната природа, с розовото масло. Очакваме до края на тази година посещение на китайски туроператори, в началото на следващата - на виетнамски, посочи тя.

Бобева отправи молба към туристическия бизнес, към кметовете и към неправителствените организации да се обединят и заедно да направят интересни маршрути. По думите й единият от инструментите за популяризирането им ще бъде чрез търговско-икономическите ни служби в чужбина.

На тези хора ще им бъде зададена задача да търсят подходящи форуми, на които да представят възможностите за културно-исторически туризъм в страната ни, посочи тя.

Водещи

Най-четени