Искат точна дефиниция за нощуване и паркиране на екоплажовете 01.03 | 13:27

Предстоят спорове в пленарна зала за крайните забрани за Корал, Карадере и Иракли

От iNews.bg

"Няма точна дефиниция за нощувка на плажа, нито за паркиране на плажа в предложените промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, засягащи девствените плажове Корал, Карадере и Иракли. Това е мнението на Люба Батембергска от гражданската инициатива "Да спасим Карадере" и на депутата от Реформаторския блок Костадин Марков пред БНР.

Според еколожката "не всичко е въпрос на неспазване на законодателството, а на твърде много пропуски и възможности за нарушения", заложени в законите. Тя коментира внесените за второ четене в пленарна зала законови промени, които ще се гледат днес на извънредно заседание в Народното събрание.

Законопроектът е внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Тези пясъчни ивици няма да се отдават под наем и на концесия. Не се позволява на тях да има заведения, развлекателни съоръжения, чадъри и шезлонги и въобще всякаква търговска дейност. Разбира се и, ще има и тотална забрана за всякакво строителство, пък било то и временно. Освен това всички плажове занапред, включително и девствените, вече ще се управляват от Министерството на туризма, а не от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както беше досега.

Промените обаче предвиждат твърде крайни забрани за къмпингуване и паркиране на трите плажа, обявените за екологични. На тяхна територия се предвижда забрана за къмпингуване, нощуване и паркиране на 100 метра от пясъчната ивица. За нарушителите пък ще има драстични глоби, като за физически лица глобите са между 1000 и 10 000 лв., а за едноличните търговци и за юридическите лица – от 10 000 до 50 000 лв.

Еколозите се обявиха срещу тези крайни забрани, тъй като тези места са единствените незастроени по Черноморието, на които любителите на природата у нас могат да почиват далеч от шума и бетона на курортите. Срещу новите текстове скочиха и някои депутати от Реформаторския блок.

Мотивите на законодателите за предложените крайности са, че трябва да се прекрати практиката със завземането на екоплажовете от пълчищата къмпингуващи, които замърсяват околната среда.

"Пропусната бе възможност да се регламентира както къмпингуването, така и караванното летуване. Текстовете за забрана на къмпингуването не са крайни. Вместо да направим първо устройствените планове за всички общини, бяха похабени толкова територии и беше разрешено да се строи на парче. Ефектът от последните 25 години строителство по Черноморието ни е убийствен. В момента обаче нормативната база е много точна", посочи Костадин Марков от Реформаторския блок, който беше зам.-кмет на Бургас.

Той обясни, че подобна забрана има в Италия, Испания и други европейски страни. Депутът смята също, че "определените за къмпингуване места" са много остаряло понятие".

Тези забрани не са единственото решение, убедена е пък Люба Батембергска. Според нея престоят в рамките на посочените местности може да се оформи като туристическа услуга, която се заплаща и така трите местности ще могат да се ползват като алтернативен туристически продукт.

Тя даде за пример в това отношение Шабла и добави, че "трябва да се прави екотуризъм, основните средства от който да отиват към собствениците на малки семейни хотели и ресторанти, а не да се строят луксозни комплекси, които да поглъщат туристопотока".

"Хората, които ходят на Карадере, се грижат за него", заяви Батембергска в отговор на критиките, че къмпингуващите замърсяват плажовете. Тя обаче е съгласна, че къмпингуването трябва да се регламентира и определи крачката "защитени плажове като изключително добра".

 

Водещи

Най-четени