Испанските летища планират стачка на Великден 09.03 | 16:08

От авиокомпанията Ryanair настояват ЕС да вземе мерки

От Ивета Бебова

Синдикатите на държавната агенция "Испански летища и въздушен контрол" - АЕНА - планират да започнат 22-дневна стачка около Великден.

Началото на стачните действия ще бъде на 20 април в разгара на пътуванията по повод Великденските празници.

Работниците имат намерение да стачкуват и през май, юни и юли.

Стачката е заради решение на испанското правителство да приватизира частично компанията, която контролира ключови летища в страната.

Стойността на АЕНА се оценява на 30 милиарда евро.

Решението на правителство е взето с цел намаляване на държавния дълг.

Въпреки че от AENA твърдят, че превозвачите на багаж и диспечърите няма да бъдат засегнати от стачката, самолетната компания Ryanair настоява Европейският съюз да се намеси, за да се предотврати хаосът във въздушния транспорт над Европа.

"Европейските авикомпании и пътниците страдаха през цялата 2010 година от проблемите, които създават някои компании", заяви шефът на Ryanair Майкъл О'Лиъри.

"Сега, пред заплахата от нова стачка в Испания, нашата компания настоява ЕС да направи нещо, за да предотврати нови проблеми. Ryanair няма да позволи нашите пътници да изпитват още неудобства заради егоистичните действия на работниците на AENA", допълни той.

"Трябва да се предприемат действия на много високо ниво, за да се гарантира, че докато се спазват правата на стачкуващите, няма да се нарушат тези останалите авиокомпании и на хиляди пътници, които ще бъдат сериозно ощетени от действията на AENA", настоя О'Лиъри.

Водещи

Най-четени