Испанските летища срещат сериозни проблеми 28.05 | 14:53

В страната няма достатъчно туристи, докато летищата са прекалено много

От Елена Кирилова

Испания винаги е била интересна и привлекателна туристическа дестинация, особено за туристите от европейските страни, а през последните години и от страна на руснаците. Така че не е изненадващо, че испанското правителство реши да инвестира в повече летища, когато туризмът бележеше големи успехи.

Въпреки това публичният сектор бе ударен от безразсъдните публични разходи, което само допринесе за финансовите проблеми на страната. Това се отрази пагубно на туризма в страната. Ето защо в момента 30 от общо 47-те държавни летища в страната обслужват едва около 100 хил. пътници годишно, разкрива в. Daily Mail.

Летището в Бадахос, което се намира близо до границата с Португалия, осъществи последния си търговски полет през януари. Друго, разположено в Хуеска, в близост до Пиренеите, е отворено, пълно с ресторанти, но полети има само през зимните месеци, когато хората ходят да карат ски.

Министерството на индустрията работи с AENA, испанската асоциация на летищата, с цел намаляване на оперативните часове при три четвърти от летищата. По този начин ще се намалят разходите, без да се налага повечето летища да бъдат напълно затворени. Броят на служителите също ще бъде намален, но ще има резервен персонал, който ще обслужва полетите при извънредни ситуации.

"Анализираме всяко едно, летище по летище, за да открием къде можем да намалим разходите”, заяви говорителят на AENA.

Междувременно летищата във Валядолид, Бургос, Саламанка и Леон са сложени в "рисковия” списък. Президентът на AENA Хосе Мануел Варгас заяви, че няма смисъл от затварянето на инфраструктури, които вече са изградени.

Проблемът в Испания е свързан предимно с държавните летища, които изпитват сериозни финансови затруднения.

Водещи

Най-четени