Как да останем спокойни по време на полет 27.08 | 09:56

Въпреки че летенето със самолет е вълнуващо изживяване, много хора изпитват панически страх

От Кремена Бедерева

Въпреки че летенето със самолет е вълнуващо изживяване, много хора не смятат така и изпитват панически страх от летенето.

Поводите за пътуване със самолет са различни – някои хора пътуват, за да отиват на почивка, други - по бизнес задачи, или пък просто си имат лични причини да изберат въздушния превоз. Пътуването със самолет се смята за един от най-безопасните транспорти, тъй като много по-често стават катастрофи по пътя, отколкото във въздуха. Въпреки това, много хора изпитват панически страх от летенето. Защо това е така? Каква е причината за този страх?

Повечето от хората имат фобия от височини и това може да е една от причини за тревогата, която изпитват те по време на полет. Излитането и кацането са тясно свързани с височината и това води до асоциации и събуждане на фобията. Това обикновено се случва при първи полет.

Друга причина би била спомените от разказите на приятели или познати, които са споделяли с вас своя страх. Този спомен се съхранява в паметта на хората и автоматично изникват в съзнанието им в подобна ситуация. Новините за инциденти със самолети или някакви нередности по време на полет също ще се появят пред очите ви.

При излитане и кацане турбуленцията е друг фактор, който събужда страха у хората. Тя възниква поради смущения в нормалния поток на въздуха. Пилотът на самолета знае кога се случва това и стюардесите обикновено предупреждават пътниците при подобна ситуация, което от своя страна облекчава донякъде неприятното чувство. Интернет изданието buzzle предлага няколко съвета как да се справите със страха.

Съвети как да останете спокойни по време на полет

- Отидете на летището преди полета, като си оставите достатъчно време. Ако сте закъснели, ще ставате все по-загрижени и притеснени дали ще успеете да се качите на самолета и това допълнително ще ви разтревожи.

- Ако се страхувате от летенето, мястото, което заемате в салона, е много важно. Опитайте се да си запазите място на по-предни позиции, защото турбуленция има по-силен ефект в задната част на самолета. 

- Не се чувствайте неудобно от страха си – споделете за притесненията си на стюардесите или дори на пътниците до вас. Това в известен смисъл ще ви успокои, че хората около вас знаят за вашия страх, а и със сигурност и други ще споделят опасенията ви. Така, може да бъдете по-спокойни, тъй като хората около вас ще са подготвени да реагират, ако изпаднете в пристъп на паника. 

- Ако сте седнали до прозореца, пуснете пердетата на прозореца, докато самолетът излита или каца. Виждайки как самолетът се вдига от земята и набира височина или пък се спуска към земята, може само ви разтревожи още повече и да усложни ситуацията, в която се намирате и да ви е страх още повече. След като самолетът се стабилизира, спокойно може да се отпуснете и да се наслаждавате на гледката, което от своя страна ще ви освежи.  

- Поддържайте разговор с околните. Можете да говорите за любимите си места, храна, новините, политика, и т.н. Това ще отклони вниманието ви от страха.

- Ако пътувате със семейството си, дръжте за ръка някой от семейството си. Това ще ви държи спокойни, но ако пътувате сами, просто си дръжте ръцете кръстосани. Не се притеснявайте, че ще изглеждате смешно, защото вие сте този, който се страхува.

- Хората имат способността да чуват най-различни шумове – дори и несъществуващи такива. По време на полет, дори и нормалните шумове в самолета понякога плашат хората. Затова - слушайте любимата си музика, за да "блокирате" нежеланите шумове около вас. Така ще се заслушате в музиката и ще забравите за страха.

- Избягвайте напитки като кафе или чай, тъй като те могат да увеличат вашата тревожност. Може да пиете други течности като сокове, защото дехидратацията може да подсили страха ви.

- Дишайте дълбоко, колкото се може по-често, като може дори да отброявате вдишванията си. Това също ще ви разсее.

- Мислете си за мястото, където отивате и какво ще правите там.

- Спомнете си някакви сладки и щастливи спомени или пък просто си помислете за своите близки хора.

Приятно пътуване!

Водещи

Най-четени