Как елегантно да се справите с "досадните" пътници при пътуване? 15.12 | 07:34

Няколко ефективни начина да пътувате спокойно, без безсмислени разговори с околните

От iNews.bg

Модно списание или интересна книга под ръка – бодро и с куп очаквания сте се разположили на своето място и тръпнете в очакване да започнете своето пътуване. И тъкмо сте тръгнали и сте се отпуснали най-необезпокоявани от роднини, шефове или приятели, в готовност да прекарате едно комфортно пътуване, и ... всичко отива по дяволите.

"Закъде пътувате? За първи път ли ще ходите там?" - въпроси, въпроси и любопитен поглед от пътника до вас.

Но не се безпокойте – за всичко си има спасение и лесен начин да "се отървете" от досадните събеседници и пътници, които всячески се опитват да ви развалят приятното изживяване от пътуването.

Експертът по езика на тялото Джо Наваро от ФБР дава няколко ефективни съвета, публикувани от Foxnews, как да пътувате необезпокоявани и спокойни, наслаждавайки се на гледката или пък четивото си.

Избягвайте контакт с очите от самото начало

Ако непрекъснато се оглеждате, това със сигурност ще ви привлече доста събеседници. И точно за това трябва да избягвате да се взирате в някой, ако искате да останете необезпокоявани.

"Веднага, след като погледнете някой в очите, това е гаранция, че ще проведете разговор с него", казва Наваро. Той разказва, че хората много трудно обаче разбират тези намеци.

Но защо това е така и защо на хората понякога им е толкова трудно да схванат намека, че не искате да разговаряте с тях?

"Хората търсят комфорт и компания, когато са разстроени или загрижени", обяснява проф. Морийн Ербер, специалист по социология и психология в Университета в Североизточен Илинойс.

"Така че една от причините хората да търсят комуникация с пътуващите с тях, въпреки че очевидно пътниците не искат това, е тревожност", смята експертът. Някои хора пък просто говорят, защото имат нуждата да го правят, без особена причина.

Обърнете се с гръб към спътника си

Наваро съветва да се завъртите леко, така че да виждате рамото си, но не и директно. На практика обръщането на гръб към някого трябва да е категоричен знак за седящия до вас, че не желаете да имате каквато и да е комуникация с него.

Подобно на малчуганите, които обръщат гръб, когато са сърдити и не искат да ги притесняват, тази на вид елементарна тактика е много ефикасна, категоричен е Наваро.

Фокусирайте се върху нещо

Направете го ясно, така че да изглежда категорично, че вниманието ви е другаде, съветва Наваро. Дали това ще е книга или смартфона ви,  или пък ще слушате музика в слушалките си – всичко ще подейства. "Или се направете, че пишете нещо", но все пак Наваро предупреждава – "но все още ще има хора, които ще се опитат да ви заговорят".

"Ако си мислите, че поведение, като например четенето на книга, ясно изпраща знак за другите да не ви притесняват, то това невинаги може незабавно да се възприеме по този начин", отбелязва Грег Уилард, социален психолог и научен сътрудник в Харвардския университет на психологията.

Затворете очи и се облегнете назад

Ако всички други невербални знаци не са в състояние да отблъснат спътниците ви от желанието да си бъбрят с вас, Наваро съветва просто да затворите очи и да се облегнете назад, все едно се опитвате да си вземете 5 минути почивка.

Отговорете на поздрав само с учтива усмивка

Можете да отговорите на директен поздрав, казва Наваро, но не и с "здравей" или по някакъв друг словесен начин. В действителност, съветва той, не трябва дори и кимване, което е покана за бъдеща комуникация.

Просто се усмихнете учтиво (но не през зъби) – след което продължете да вършите това, което правите – четете книга или списание.

Водещи

Най-четени