Как се ходи на море с група деца? 25.06 | 12:58

Задължително при детски лагери на море с тях трябва да има спасител и лекар

От Кремена Бедерева

Групите с деца и ученици, които посещават пясъчната ивица по Черноморието масово идват без придружаващи ги спасител и медицинско лице, алармират пред БТА концесионери на плажове по южното ни Черноморие.

Проблемът с дефицита на спасители по Черноморието беше откроен от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева още през април тази година.

"През летния туристически сезон се очертава дефицит на спасители. Имаме притеснения и по отношение на средния туристически състав в курортите, като очакванията са, че ще се търсят повече администратори", каза тогава Бобева след срещата между представители на туристическия отрасъл, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, на която са дискутирани възможностите за разрешаване на проблема с недостига на кадри за туризма във връзка с летния сезон.

За БТА управителят на южния плаж в "Слънчев бряг" Кирил Спасов коментира, че липсата на спасител и медицинско лице, които да придружават децата, които посещават плажовете по нашето Черноморие е грубо нарушение на Правилника за детските и ученически лагери у нас. Той добави, че това се случва както при чуждите, така и при българските групи.

Всички ръководители са запознати предварително с правилата, но масово ги нарушават, каза Спасов. По думите му съгласно Наредбата за летния детски туризъм организаторите, които водят децата на ивицата са длъжни да осигурят воден спасител и лекар с тях.

За да избегнат тези изисквания, възпитателите се опитват да заблудят старшия спасител на плажа, че в случая не ставало въпрос за лагерници, а за деца, които били в роднинска връзка с водещите ги там, смята той. Лагерниците трябва да са под постоянно наблюдение от спасителя на групата "Лагерниците трябва да са под постоянно наблюдение от спасителя на групата.

В повечето случаи такъв обаче липсва. Безопасността на децата е оставена единствено в ръцете на възпитателите, които поемат огромен риск. Те не са правоспособни спасители и при инцидент не знаят как да реагират", заяви Спасов.

Той уточни, че назначените от концесионера спасители отговарят за всички летовници на плажа. Но при групи с лагерници, било невъзможно спасителят да остави поста си и да наблюдава единствено децата във водата. По този начин се пренебрегвали останалите къпещи се, каза Спасов.

Според нормативните актове, които регулират детския туризъм у нас, спасителят на групата, заедно със старшия спасител на плажа, за по-голяма сигурност, трябва да определят с въжета и зона за плажуване. Масова практика на организаторите е да настанят на пясъка децата, без предварително да са поставили ограничителни въжета.

Настаняват се без определени места за плажуване, влизат във водата заедно, а не по групи, не изпълняват нарежданията на водно-спасителната служба, заяви Спасов. Наредбата предвижда влизането във водата да става по групи и то не по-големи от 20-25 души. Групите трябва да се редуват при влизането в морето. Ръководителите трябва да влизат лично във водата с децата, като ги броят преди и след къпането и да не допускат никакви действия, криещи опасност за живота и здравето им, обяснява специалистът.

Концесионерът призова всички отговорници на детските лагери и ученическите групи да спазват стриктно правилата за безопасност на плажа.

Водещи