Капитанът на "Коста Конкордия" направи шокиращи разкрития 12.07 | 12:03

Той е говорил по телефона точно преди сблъсъка

От Елена Кирилова

Капитанът на корабокруширалия "Коста Конкордия” разкри в интервю, че се е разсеял заради телефонно обаждане, малко преди круизният лайнер да се разбие в риф и да се преобърне.Вследствие от инцидента загинаха 32 души, припомня Huffington Post.

Франческо Счетино описа сблъсъка пред частния италиански телевизионен канал Canale 5, определяйки случилото се като "банален инцидент”, в който "съдбата” е изиграла ключова роля.

Миналата седмица италианският съдия отмени домашния арест на капитана, но заяви, че той трябва да остане в родния си град, близо до Неапол, докато наказателното разследване на приключи.

Счетино е обвинен в непредумишлено убийство, като е причинил корабокрушение и е изоставил лайнера, докато много пътници и части от екипата все още са били на борда му.

Прокурорите излязоха с твърдението, че корабът "Коста Конкордия” е минал твърде близо до острова с цел рекламен трик, а малко преди катастрофата Счетино е говорил по телефона с пенсионирания морски капитан на Гиглио.

"Обвинявам себе си за разсейването”, заяви Счетино.

Капитанът твърди, че друг, а не той е управлявал кораба в момента, в който се е случил инцидента. По думите на Счетино за един капитан загубата на кораб е болезнена, но не колкото загубата на дете, припомняйки смъртта на младо италианско момиче, което загуби живота си по време на катастрофата.

По-рано този месец съдът в Тоскана получи всички доказателства по делото, включително и информацията от черната кутия на кораба.

Данните от нея може да хвърлят светлина върху причината за случилото се и да помогнат за достигането до решение за това дали Счетино трябва да бъде осъден или не. Според капитана всеки има своя истина за корабокрушението.

Водещи

Най-четени