Картели и дъмпинг пречат на туризма в Банско, твърди Румен Драганов 26.02 | 10:10

Той очаква спад на туристите и през лятото у нас

От iNews

Бизнесът в Банско се притеснява от сериозен спад на туристите тази година, който в определени хотели стига 30%. Според кмета на Банско Георги Икономов обаче, въпреки лошата реклама туристите в Банско се увеличават с всяка изминала година. 

Хотелиерите в курорта обаче са на мнение, че все по-малко туристи ще посещават града, защото се рекламира като евтина дестинация и защото няма държавни изисквания към хотелите, които предлагат услуга "All inclusive", а такива има в Гърция и Турция.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира данните в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR и каза, че картели и дъмпинг пречат на Банско да се развива като туристическа дестинация. "Фирма, която продава леглото за 108 лв. - 65лв. от него е лифт картата, остават някакви 40 лв. за нощувка, пълен пансион и всичко. Този дъмпинг, който се получава вътре в хотелиерството пречи на Банско.Затова в Банско днес се продават 67 хотела и още 5 000 легла", посочи Драганов.

По думите му в курорта трябва да се направи организация от кмета, нещо което Румен Драганов е посъветвал и градоначалника Георги Икономов, защото сега дори няма как в курорта да отчетат реално туристите.

"Местният бизнес не е сляп", категоричен e Драганов. По думите му втори лифт в Банско няма, защото всички мълчат за драстичните нарушения в курорта и липсата на конкуренция, която позволява само на определени играчи да печелят. Драганов каза, че това е и причината инвеститори да продават своите хотели, защото са били подведени, че ще има развитие в туризма и инфраструктура, с която това да стане.

Румен Драганов каза, че се очаква спад на туристите и през лятото у нас, което се потвърждава дори и от 40-50% по-малко заявени полети до летищата във Варна и Бургас.

Водещи

Най-четени