Кафяви петна в морето отблъскват туристите в Равда 07.08 | 21:35

Според РИОСВ-Бургас в мистериозния цвят на морето нямало нищо притеснително

От Андриян Георгиев

Кафяви петна на метри от брега в морето отблъскват от няколко дни туристите в Равда. Замърсяването се появявало всеки ден по едно и също време сутрин и хората не смеят да влизат във водата.

Според екоинспекцията в Бургас взетите от водата проби били с добри показатели, а в мистериозния цвят на морето нямало нищо притеснително.

"Често се заблуждават, понеже има цъфтеж на кафяви водорасли и така в далечината се заблуждават и почват да си правят асоциации... Бъркат ги или с фекалии, или с нефтени разливи", посочи директорът на РИОСВ–Бургас Бойчо Георгиев пред bTV.

Местната власт обаче признава, че не винаги асоциацията е грешна.

"Имаше проверка на отдел "Екология" за две или три тръби, които се вливат в морето. Направено е предписание да се премахнат. На тези извършители ще бъде наложена глоба", каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Здравните власти обясниха, че дори и да попаднат мръсни води в морето, те не са опасни за здравето на къпещите се, защото солената морска вода убива колибактериите. Зараза може да се получи при по-силно изпускане на отпадни води, каквото до момента не е регистрирано.

С 98 млн. лева европейски пари до другото лято мръсните води около Несебър и Слънчев бряг ще се изхвърлят на миля навътре в морето, каза екоминистърът Нона Караджова.

"Екологичният ефект се свежда до намаляване на десетки хиляди тона замърсяващи вещества, които чрез тези съоръжения се предотвратява да бъдат изхвърлени в нашите води”, заяви Караджова.

Водещи