Кметът на Балчик забрани строителството в курортните зони 20.04 | 09:39

През лятото може да се работи само по аварийни, укрепителни и инфраструктурни обекти

От Кремена Бедерева

Кметът на Балчик Николай Ангелов забрани строителството през туристическия сезон в курортните зони на общината.

През периода от 15 май до 1 октомври строителни и монтажни работи не могат да бъдат извършвани в курортния комплекс "Албена", в зоните за отдих в село Кранево, "Двореца" в Балчик и други територии. Забранява се и достъпът на едрогабаритна строителна техника, уточнява БТА.

Строителите трябва да оградят и обезопасят незавършените обекти най-късно до 20 май като почистят и възстановят уличните настилки, тротоари, зелени площи в регулацията на имотите, гласи заповедта на кмета. В същия срок трябва да бъдат изнесени и строителните отпадъци до депото на общината.

През лятото може да продължи работата само на аварийни, укрепителни и инфраструктурни обекти, за които се издава специално разрешение и се утвърждава график от кмета на общината.

Строители и инвеститори, които нарушат разпоредбите, могат да понесат имуществена санкция от 10 000 лева, посочват от общината.

Вчера (19 април) пък започна принудителното събаряне на постройките във вилното селище "Златна Перла". На събитието присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според нея това е една победа за гражданското общество, тъй като се слага край на едно незаконно строителство.

Тя се надява оттук нататък, след като постройките бъдат разчистени, повече да няма строителство на това място. В този смисъл са и подготвените промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които целят да наложат по-строги забрани за строителството в 100-метровата крайбрежна ивица. Там ще могат да се строят заведения, алеи и спортна инфраструктура.

Павлова се закани, докато е министър, няма да  позволи строителство на мястото на ваканционното селище "Златна перла". Тя  каза, че десетте сгради, които са построени на мястото, са незаконни. За девет от тях има заповеди за събаряне. За пет от постройките е изтекъл срокът за доброволно премахване.

През март 2009 г. Върховният административен съд (ВАС) реши и последните три дела по строежа на комплекса "Златна перла" на фирмата "Краш 2000". Решенията отново потвърждават незаконността на комплекса, информираха от коалицията "За да остане природа в България". Две години по-рано регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас запечата ваканционното селище след подаден сигнал, че строителството там продължава.

Водещи

Най-четени