Кметът на Созопол ще подпише разрешение за дискотека на плаж Смокиня, защото не иска да го съдят 18.05 | 15:00

Топката е в моята градина, защото аз ако не им дам разрешение те ще ме съдят, защото това не е строителство, а е монтаж и могат да извършват това по време на действие на забраната за строителство, обясни Тихомир Янакиев

От iNews.bg

Вече ви съобщихме, че тежки бетонни блокове, тип "пети", струпани на плаж Смикиня Смокините-север, разбуниха духовете на природозащитницит край Созопол.

В средата на април Министерството на туризма глоби концесионера с 3856,55 лева заради нарушена цялост на плажната ивица. Глобата е по повод разораването на голям участък от дюните на плажа. 

Разчистването бе направено заради бъдещ нощен клуб. За разораването алармираха преди дни местни жители, а институциите започнаха проверка, която приключи със становище, че нарушение няма.

Според градоначалника на Созопол има законови неуредици, които размиват отговорността. Тихомир Янакиев заяви, че процесът с администрирането на дейностите на плажовете трябва да се промени - то трябва да става "от А до Я" или само от държавата, от името на някое от министерствата, или само от общините.

"Още през януари концесионерите са входирали документите за одобряване на схемите в Министерството на туризма. На 10 май те им пращат одобрените схеми. При положение, че тази година е ясно, че няма да има удължение на строителния сезон.

В същото време министърката на туризма (бивша вече б.р.) Марияна Николова излезе и каза, че на 1 май започваме сезона. 

И сега топката е в моята градина, защото аз ако не им дам разрешение те ще ме съдят, защото това не е строителство, а е монтаж и могат да извършват това по време на действие на забраната за строителство.

А хората ще кажат – ето издава им разрешение по време на забраната. 

Концесионерите са платили една сума пари, ще ни съдят, ще спечелят и ще вкарат общината в едни ненужни разходи.

Затова продължавам категорично да твърдя, че целият процес, който касае тази дейност трябва да се администрира от едно място. Нямам претенции да е от общината, но да мяна колективна безотговорност", е становището на кмета на Созопол Тихомир Янакиев пред местния сайт meduzata.com.

Водещи

Най-четени