Кои са най-мръсните места в хотелските стаи? 18.06 | 12:00

Дистанционното на телевизора и ключът на нощната лампа са сред първенците по замърсяване

От Елена Кирилова

Следващия път, в който се настаните в хотел и решите да смените телевизионния канал, първо помислете. Ново проучване показва, че дистанционните в хотелските стаи са сред най-силно замърсените повърхности в хотелите, съобщава The Huffington Post.

Проучването, публикувано на 17 юни, е дело на изследователи от Университета в Хюстън и е осъществено с помощта на експерти от Университета в Южна Каролина и Perdue University.

"Сегашният метод за определяне на чистотата на хотелската стая е визуална проверка, за която е доказано, че е неефективна за измерване нивата на замърсяване”, обяснява Кейт Кирш, студент в Университета в Хюстън.

За да установят доколко замърсени са хотелските стаи, учените са направили тестове в хотели в Тексас, Индиана и Южна Каролина, като са измерили нивата на общия брой аеробни и колиформни бактерии.

Съвсем очаквано тоалетната и мивката в банята са отбелязани като местата с високи нива на замърсяване, но преди тях се класират дистанционното и ключът на нощната лампа.

Най-високи нива на бактериално замърсяване са били намерени върху гъбите за миене и върху средствата за почистване на стаята. Именно те стават причина за разнасяне на мръсотията между стаите.

Кирш посочва, че чистачките работят на осемчасови смени, по време на които чистят по около 14-15 стаи. На всяка стая те отделят средно по 30 минути, но вместо да помагат достатъчно за хигиената на помещенията, те несъзнателно пренасят множество бактерии.