Кои ще са новите национални туристически обекти? 22.03 | 16:14

Обмислят връх Ботев да отпадне от списъка на 100-те обекта

От Стоян Николов

Българският туристически съюз (БТС) подготвя обновяване на списъка на Стоте национални туристически обекта. 

Природен парк "Русенски Лом", вековният бряст в Нисово, който зае трето място в класацията "Европейско дърво на годината", Ивановските скални църкви и пещерата Орлова чука може да бъдат включени в новия списък на Стоте национални туристически обекта, пише Север.бг.

В момента в Русенско има само две забележителности, включени в списъка - Къщата музей "Захари Стоянов" и Пантеонът на възрожденците.

Изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев обясни, че при последното подновяване на списъка през 2003 г. тези два обекта не са включени, защото Русенската община не е дала информация за никакви забележителности на своя територия след запитването от страна на БТС. Удев определи ситуацията като абсурдна, при положение че на територията на общината има обект, включен в списъка на ЮНЕСКО (Ивановските скални църкви).

Сред вариантите за включване в Стоте национални туристически обекта е и Басарбовският манастир. Това обаче зависи от Русенската митрополия, защото БТС може да присъединява само забележителности, предложени от институцията, която ги стопанисва.

Някои от сега присъстващите в списъка обекти почти сигурно ще отпаднат. Сред тях е връх Ботев, който според съставителите не е достъпен за масовия турист.

Възможно е да бъдат зачеркнати и костницата на ботевите четници в Скравена (Ботевградско), както и Художествената галерия в Добрич, които не работят постоянно и туристите нямат възможност да вземат печат от тях.

БТС подготвя и още една кампания, озаглавена "100 природни феномена на България", като все още се приемат предложения на общините. От думите на Венцислав Удев стана ясно, че община Ценово е подала цели три предложения за тази инициатива.

Водещи

Най-четени