Кой, ако не българинът, ще спаси родния туризъм 19.06 | 13:47

Опознай родината, за да я обикнеш! МИЕ започва проект за реклама на България сред нейните граждани

От Мария Ангелова

Министерството на икономиката и енергетиката започва работа по проект за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Проектът на стойност 3 150 000 лева е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" ще стимулира повече българи по-често да пътуват в страната.

Сред основните сфери, в които трябва да се работи са намаляването на сезонността и териториалната концентрация на туризма в България, ще се популяризират природното и културно наследство на страната сред българите.

Анализ на причините, заради които българите пътуват в чужбина и в страната, направено от Естат специално за проекта, показва няколко интересни тенденции. Изследването е направено в периода 25 януари – 25 март 2014 г. и показва, че една от основните причини за малкия брой пътувания на българите в собствената им страна е липсата на достатъчно информация.

Други важни фактори са финансовите ресурси, наличието на свободно време, както и трудности при ранното планиране на отпуските и пътуванията.

При избора си на дестинация в България туристите търсят на първо място безопасност и съхранена природа, както и възможност за пълноценна почивка. Предпочитани видове туризъм от българите според проучването са морски (24%), културен (23%), планински (15%), спа (11%), еко туризъм (8%), селски (5%), ски (3%) и др. Топ дестинации в България са Боровец, Велинград, Созопол, Велико Търново, Хисаря, Китен, Банско.

Проектът за насърчаване на вътрешния туризъм в България е на Министерството на регионалното развитие, като договорът е подписан през 2012 г., а МИЕ е изпълнител. Проектът е с продължителност 36 месеца и ще включва телевизионна, печатна, външна и интернет реклама.

В рамките на проекта ще бъде разработен наръчник за добри практики за защита на правата на потребителите, както и листовки с полезна информация, които туристите ще могат да вземат от туристическите центрове в страната.  

Водещи

Най-четени