Коя е най-добрата туристическа дестинация в Европа? 11.06 | 10:34

Идва време за почивка и избор на място

От Цанка Донкова

Лятото вече е тук. На вън е топло и приятно и единствената мисъл, която се върти в главата на повечето от нас е кога ще дойде отпуската и към коя дестинация да се отправим, за да я изкараме.

В този ред на мисли, ако не сте решили да прекарате няколко дни в път до екзотичните кътчета на планетата, добре е да знаете коя е най-интересната туристическа дестинация в Европа. За 2014 година челното място е за Гърция. Това твърдят експерти на издателството Lonely Planet. Те са класирали най-добрите туристически маршрути в Европа. Рейтингът е качен на сайта на издателството.

Класацията е съставена на базата на анкета сред водещи специалисти в сферата на туризма (журналисти, пътешественици, анализатори). Експертите е трябвало да посочат местата на Стария континент, които са най-интересни от гледна точка на историята, архитектурата и гастрономията. Дадена е била възможност да бъдат посочвани както известни маршрути, така и слабо познати места.

В класацията са намерили място както градове и области, така и цели страни. Топ-10 на най-добрите туристически дестинации в Европа за 2014 година включва: 1.Гърция 2.Любляна, Словения 3.Югозападна Англия 4.Италия 5.Дания 6.Севиля, Испания 7.Хебридските острови (Външните Хербиди), Шотландия 8.Пилзен, Чехия 9.Ставангер, Норвегия 10.Тулуза, Франция.

Редакторите на Lonely Planet обясняват лидерството на Гърция с това, че през 2013 година страната е посетена от рекордните 20 милиона туристи. Според специалистите броят им в бъдеще ще расте с излизането на държавата от икономическата криза. Като най-добро място за отдих в Гърция се препоръчва остров Санторини, допълва БТА.

Водещи

Най-четени