Крайморски градове ще се рекламират заедно като туристически дестинации 28.09 | 12:22

Сред тях е и Варна

От Елена Кирилова

Крайморски градове ще се рекламират заедно като туристически дестинации. В това число влизат Солун, Батуми, Кавала, Одеса, Истанбул и Каварна, предаде БТА.

Михаил Куликов, секретар на община Варна обясни, че проектът носи името "Културни пристанища от Егейско до Черно море”, а негов основен бенефициент е Центърът за византийско и поствизантийско изкуство в Солун.

За осъществяването на инициативата са предвидени над 1 млн. евро, осигурени от европейски фондове. Проектът ще е двугодишен, а акцентът му пада върху културния и историческия туризъм.

В рамките му ще бъдат изработени съвместни рекламни брошури, ще бъдат проведени срещи в различни градове, които са участници в проекта. Предвидено и е организирането на партньорства между туроператорски фирми.

Новината за проекта бе съобщена по време на Двадесет и третата асамблея на Международния черноморски клуб. По думите на президента на организацията Сергей Бездолний, който е кемт на руския град Азов, ръководството на клуба е на ротационен принцип.

Поради това често липсва приемственост при смяната на президента. Ето защо във Варна ще бъде създаден постоянно действащ секретариат на организацията. Той ще осъществява връзка между партньорите и ще координира съвместните дейности.

Вече е започнала подготовката на няколко програми, по които ще работят членовете на клуба, обясни Бездолний. Те ще бъдат в сферата на спорта, културата, инвестициите и инфраструктурата.

Най-четени