Крепостта Баба Вида се радва на повече чужди туристи 23.12 | 15:18

Спадът на Дунав помага за необичайната тенденция

От Ивайло Ачев

Необичайно увеличение на туристите в крепостта Баба Вида има в края на тази година, каза уредникът на музея Галя Стефанова, цитирана от Агенция "Фокус".

Според нея причина за това е необичайно ниското ниво на река Дунав при българския участък от реката, което е принудило корабите с чуждестранни туристи да променят предварителния си маршрут и да останат за туристическа обиколка във Видин, вместо в Русе или в други планирани градове по течението.

Малкото чудо обаче не маскира цялостната ситуация - тенденцията на спад в посещеамостта на културно-историческия обект продължава и тази година, казва уредничката на музея. Тя заяви, че през 2009 година броят на посетилите Баба Вида е бил около 44 хил. души, през 2010 година те са били около 35 хил. души.

Галя Стефанова подчерта, че от миналата година спад има и в броя на ученическите групи, които организирано посещават обекта. В последно време те са предимно от Враца и Монтана и все по-рядко от другите части на България. Освен всичко друго уредничката обяснява тази тенденция с лошите пътища в Северозападна България, които затрудняват придвижването на автобусите, превозващи групите от ученици.

Водещи

Най-четени