Крепостта "Калето" край Мездра става туристическа атракция 18.07 | 08:29

За целта ще бъдат изразходвани близо 4 млн. лева

От Андриян Георгиев

Археологическият комплекс "Калето", намиращ се на входа на Мездра, ще се превърне в туристическа атракция по спечелен от общината проект за близо 4 млн. лв., идващи по линия на ОП "Регионално  развитие", съобщават от местната община.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов е подписал договор с избраната след търг фирма за изпълнение на  строително-монтажните работи.

Предвижда се извършването на реставрационно-консервационни работи на античната и средновековна крепост "Калето" и обособяване на посетителски маршрути. Западният участък, в който теренните археологически проучвания продължават, ще бъде отделен от експонираната част с подвижна ограда, позволяваща наблюдение от страна на посетителите и лесно преместване при развитие на разкопките.

За подобряване на достъпа до комплекса ще бъде разширен и реконструиран съществуващият паркинг, ще се рехабилитира парковата зона и ще бъде изградена екскурзоводна зона.

В проекта са включени дейности за подобряване на подхода към комплекса от главен път Е-79 и крепостта, както и реконструкция на пешеходния подлез, който свързва обекта с града и осигурява достъп за хора с увреждания.

Предвижда се изграждането на посетителски информационен център с експозиционна зала, в която ще бъдат  представени находките от археологическите разкопки.

Разкопките на крепостта бяха подновени преди седем години.

Водещи

Най-четени