Крепостта "Кракра" в Перник става още по-атрактивна 31.01 | 11:25

Проектът е на стойност 4,4 млн. лв., 3,6 млн. лв. от които се осигуряват от европейски фондове

От Олга Андреева

До две години средновековната крепост "Кракра" в Перник ще стане още по-атрактивна за туристите.

Това предвижда одобрен проект по оперативната програма "Регионално развитие 2007-2013", който включва няколко варианта за подобряване на туристическата атрактивност на крепостта и свързаната с нея инфраструктура.

Крепостната стена ще бъде повдигната на различни нива с метални платна, а звукови гидове ще предоставят информация на различни езици.

Ще се подобри инфраструктурата за улесняване на достъпа до крепостта – ще бъде положен водопровод и канализация, ще се извърши рехабилитация на пътя до хълма, както и подобряване състоянието на паркинга.

Общата стойност на проекта е 4 362 150 лева - от тях 3 579 536 лв. се осигуряват от европейските фондове, съобщи кметът на Перник Росица Янакиева, цитирана от БТА. Община Перник участва със съфинансиране в размер на 15 процента. Срокът на изпълнение на проекта е 23 месеца.

През миналата година с правителствено решение средновековната крепост "Кракра" бе предадена за стопанисване от Министерството на културата на община Перник.

Хълмът "Кракра" е заселен за първи път в края на VI хил. пр. Хр. През елинистическата епоха, IV в., там е изградена грандиозна крепост. През Средновековието Пернишката крепост е една от най-важните крепости в България след Търновската и наравно с Червенската.

Играе изключителна роля в отбраната на Първата българска държава във войната ѝ с Византия в началото на ХI в. Крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение от 6 април 1955 г.

Водещи

Най-четени