Културното и историческо наследство на Либия е в опасност 15.03 | 18:04

Пет либийски града са в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство

От Ивета Бебова

Протестите започнаха в първо Тунис и след това революционният дух се разпространи в целия регион.

Но докато хората се борят за свободата си, има сериозна опасност културно наследство от световно значение да бъде унищожено, съобщава туристическият сайт tourism-review.com.

Ситуацията в Либия е изключително опасна, всеки ден стотици хора умират в сблъсъците между Генерал Кадафи и бунтовниците.

Преди няколко седмици оттам бяха изтеглени и последните археолози, работещи към ЮНЕСКО. Сериозни са опасенията за сигурността на културните паметници в страната.

Според последната информация от Сала Агаб, председател на либийското министерство за културното наследство, ситуацията е под контрол и засега и петте града, част от културното наследство на ЮНЕСКО, не са пострадали.

Много от археолозите и учените се страхуват, че паметниците могат да пострадат, както древната гробница на Импу близо до Сфинкса в Гиза, която беше разграбена и опожарена.

В списъка за културното наследство на ЮНЕСКО се включват пет либийски града - Лептис Магна, който е най-добре запазеният древен град в света, античният град Сабрафа – важен римски град в миналото, който има изключително добре запазен амфитеатър с 5 000 места, Античният град Кирена – известен със своя некрополен комплекс, Скалните рисунки в град Тадрарт Акакус, които датират от 12 000 г. Пр. Хр. и "перлата на пустинята" Старият град на Гадамес.

Историците и археолозите нямат друг избор, освен да чакат търпеливо и да се надяват, че размириците скоро ще спрат и безценното културно наследство на Либия ще остане непокътнато.





Водещи

Най-четени