Къде избраха да отпразнуват Коледа и Нова година българите 23.01 | 08:58

Кои са най-желаните от нашенци дестинации по време на празниците

От Теодора Кокаланова

Лондон, Виена, Милано, Франкфурт, Мюнхен, Париж, Истанбул и Москва са най предпочитани от българите дестинации за Коледните и Новогодишни празници. Традиционно най-натоварената линия по брой обслужени пътници през цялата 2013 г. е била тази до Лондон, съобщи БТА.

През изминалата 2013 г. традиционно най-натоварената дестинация по брой на обслужените пътници е Лондон. Това се дължи до голяма степен и на факта, че от Летище София се изпълняват редовни полети до четири от лондонските летища – Хитроу, Гетуик, Лутън и Станстед. Сред най-предпочитаните дестинации се нареждат още Милано, Париж и Варна.

Новите маршрути, които предвиждат авиопревозвачите в рамките на Балканите ще допринесат за развитието на пътническия трафик на летището и ще предоставят още по-удобни връзки на пътуващите. "Нискотарифният превозвач Wizz Air планира да добави 2 нови дестинации -до Тел Авив и Малмьо", уточни изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов.

През лятото на 2014 г. италианският превозвач Mistral Air, който изпълнява серия от полети до Палермо и Катания, планира сезонни линии до 3 нови дестинации в Южна Италия - Катания, Неапол и Бари.

"През 2014 г. Летище София очаква две нови авиокомпании да открият редовни линии - Air Serbia до Белград и Dalmatian до Загреб. В дните с гъста мъгла анулираните полети на Летище София са минимален брой. През тази година се планира и покупка на нови високотехнологични снегорини”, подчерта Щерионов.

За 2013 година "Летище София" ЕАД очаква да отчете печалба в размер на 12,373 милиона лева, което е с 1,206 милиона лева повече от планираната. За сравнение през 2012 летището е регистрирало с 2,924 милиона лева по-малко. Те обаче е за сметка на продадената земя, а не на пътническия оборот.

"В периода на Коледните и Новогодишни празници през 2013 г. на летище София са обслужени общо 138 136 пътници, което представлява ръст от 4% в сравнение със същите празнични дни на 2012 година. През 2013 г. за първи път в историята на летище София броят на пътуващите надвишава 3,5 милиона", допълни Щерионов.

"През изминалата година на столичното летище са пристигнали 1 735 975 пътници, докато заминалите са 1 768 251 души. През 2013 г. пътникопотокът на летище София е нараснал с 1,1 на сто спрямо предходната година”, подчерта той. 

Водещи

Най-четени