Лаос привлича туристи с местни обичаи и екотуризъм 30.05 | 15:43

Страната предпочита да представи уникалното си културно наследство, без да строи хотели и да унищожава природата

От Елена Кирилова

Лаос привлича все повече чуждестранни посетители през последните години, благодарение на опитите си да развие екотуризъм, съобщава Independent.

Привлечени от дивата красота и културното богатство на многобройните етнически малцинства, близо 250 000 туристи са посетили северозападната област Luang Namtha през 2010 г., докато през 1999 г. броят им е бил 200 000, сочат данни на туристическата администрацията в Лаос.

Туристите са впечатлени най-вече от местното население, което все още носи своите традиционни дрехи, така че да покаже традиционната култура на чужденците.

Запазването на културното наследство е плод на дългогодишните усилия на страната да привлече повече чуждестранни посетители. За целта, властите в Лаос са създали 20 национални парка, обхващащи 14% от територията на страната.

Те се опитват да използват всички налични природни ресурси за развитието на екотуризъм, като целят да избегнат създаването на бетонни хотели и увреждането на околната среда.

В рамките на националния парк Nam Ha няколко дузини села са подписали договори с властите. Договорите позволяват на местните хора да споделят своите традиционни ястия с туристите и да им предлагат покрив през нощта, не повече от два пъти в седмицата.

Максималният брой туристи в група е осем, като едно двудневно пътешествие на такава група носи на някое от селата около 135 долара.

От своя страна, местните туроператори дават допълнителни съвети на туристите като тези, че трябва да си свалят обувките, преди да влязат в дома на някого, да зачитат обектите за поклонение и да не правят снимки, без да са поискали разрешение за това.

Селяните са били специално обучени как да обслужват нуждите на посетителите и как да подобрят хигиената.

След като отвори врати за чужденци през 1990 г., Лаос бързо видя, че има добра възможност за развитие на икономиката в региона и създаването на повече работни места, пише още изданието.

"Лаос ще се превърне в световноизвестна специализирана дестинация за устойчив туризъм, който чрез партньорство и сътрудничество, благодарение на ползите от природното и културното наследство и местното социално-икономическо развитие, ще разпространи знанията за уникалното културно наследство на Лаос по света", сочи сайтът ecotourismlaos.com

Водещи