Летище Пловдив не очаква много полети през зимата 05.11 | 11:18

Приключва подготовката на техниката на летището за зимния сезон

От Ралица Стоянова

Програмата на Летище Пловдив за предстоящия туристически сезон е слаба, независимо, че в сравнение с предходната година обемът е същият, заяви изпълнителният директор на аерогарата Дойчин Ангелов пред БТА.

През последните четири години от туристическата карта на България изчезнаха цели туристически дестинации, една от които е Германия. Допреди няколко години имахме чартъри от 3-4 немски града за зимните ни курорти, които сега изобщо ги няма, обясни Ангелов. Сред причините той посочи лошата пътна инфраструктура, заради която туристите за Банско и Боровец вече изцяло са пренасочени към София. Ангелов не изключва и това, че зимният туризъм в нашия регион не се развива както би ни се искало, а от друга страна е възможно да ни посещават вече и друг тип туристи, които не ползват чартърни полети.

Шефът на аеропорта подчерта, че са в процес на приключване на подготовката на техниката за зимния сезон. "Факт е, че голяма част от нея е на над 40 години, но пък за сметка на многото усилия на персонала и на сериозни разходи за поддръжка, не сме допуснали отмяна на полети заради непочистен сняг, та дори и през последната зима", каза Ангелов.

Изпълнителният директор на аерогарата посочи, че за четвърта поредна година през зимата на Летище Пловдив ще се осъществи редовната сезонна линия до Москва, която е от 27 декември до края на март 2013 година. През целия сезон ще има редовна линия и до Белфаст за ирландски туристи, а от Нова година и до средата на януари има планирани седмично 2-3 чартърни полета отново с руско направление. Възможно е да се появят още планировки, но това към момента е сигурно, допълни Дойчин Ангелов.

Относно развитието на Летище Пловдив Дойчин Ангелов посочи, че всички авиокомпании, освен нискотарифните, вече питат за стимули. В тази връзка той припомни, че пловдивската аерогара има своята подкрепа в лицето на Фонда за развитие на летище "Пловдив". Според Ангелов обаче той трябва да се разширява и всички общини, които членуват в структурата, трябва да внасят редовно членския си внос, който е по 0,50 лева на жител на община. Ангелов уточни, че през последната година няма присъединяване на нови общини и в момента в него членуват десет от Южен централен район.

"Зад този фонд реално стои община Пловдив", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев, който е и председател на УС на фонда. Той уточни, че до момента Пловдив е инвестирал 600 000 лева във фонда, а всички останали девет общини не могат да съберат и 100 000 лева. Той припомни, че само Пловдив внася и двоен членски внос, след като е увеличила вноската си на един лев на жител.

"Подкрепяме фонда, но искаме и работа от страна на ръководството на летището", заяви Тотев. "Имаме огромни очаквания към него, защото две години след презентацията на програмата за управление, която трябваше да доведе много авиолинии нещата не стоят, така както ги представиха тогава", каза пловдивският кмет.

Водещи

Най-четени