Летището в Пекин вече е второто най-натоварено в света 16.03 | 09:54

Лидер остава Летище Атланта

От Нели Минчева

През миналата година летището в Пекин се е превърнало във второто най-посещавано в света, изпреварвайки международния аеропорт в Чикаго и лондонското Хийтроу. Китайското летище обаче все още остава далеч зад американското Атланта.

Това показват данни на Международния съвет на летищата, публикувани в Монреал и цитирани от АФП.

С над 89,3 млн. пътници (+1,5% спрямо 2009 г.) Атланта е летището с най-голям трафик в света през миналата година. В Пекин пътуващите са нараснали с 13% до 73,8 млн. души.

Хийтроу, което дълго време беше второто най-натоварено летище в глобален мащаб, сега пада до четвърта позиция, като броят на пасажерите се е понижил с 0,2 на сто до 65,8 млн.

Чикагското летище отбелязва растеж на обслужените пътници от 3,3 на сто до 66,6 млн. души, с което аеропортът заема третото място в своеобразната класация.

Хийтроу е следван от международните летища в: Токио, Лос Анджелис, Париж-Роаси, Далас, Франкфурт и Денвър.

От изнесените данни става ясно още, че през миналата година за първи път световният пътнически въздушен трафик е преминал границата от 5 млрд. души. Това се е дължало на двуцифрения растеж на полетите на граждани от страни в региона на Тихоокеанска Азия, както и не желаещите да посетят държави от района.

Роля са оказали и полетите до страни от Близкия Изток, Латинска Америка и Карибите. За сметка на това трафикът в Северна Америка и Европа, макар също да е нараснал, едва е успял да се завърне на нивата си отпреди кризата.

Що се отнася до трафика на товари, най-натовареното летище в света през 2010 г. е било това в Хонконг, следват летищата в Мемфис и Шанхай.

Статистиката е изготвена на базата на данни, предоставени от повече от 900 летища, генериращи 93% от световния въздушен трафик.

Водещи

Най-четени