Лондон - най-влиятелният град 30.08 | 16:45

Британската столица може да се счита за столицата на света

От Елена Коцева

Лондон може да се счита за столицата на света, тъй като е най-влиятелният мегаполис на планетата.

По пет критерия, основни за развитието и качеството на живот, британската столица държи първенството, пише списание Intelligent Life, част от влиятелната британска група Economist Grouр.

Рейтингът в класацията се определя от пет критерия: власт и политическо влияние, доход и богатство, равнище на образование, глобални връзки и равнище на култура. Според тези критерии Лондон събира 22 точки, затова и получава званието столица на света.

На второ място се нарежда Ню Йорк с 21 точки, а третото място делят Токио и Вашингтон с по 17 точки. След това следват Шанхай, Мексико, Пекин, Мумбай и Делхи.

Според друга класация, която търси най-доброто място за живеене, на първо място е вторият по големина австралийски град Мелбърн. След него се нареждат Виена и Ванкувър, сочи годишното проучване на Economist Intelligence Unit.

Тази класация не търси да оцени мощта в политически и икономически аспект, а базата е потърсена в критериите за социална стабилност, равнище на престъпност, достъп до качествено здравеопазване, културен живот, околна среда, инфраструктура и обучение.

Най-четени