МВнР напомни: За хвърлен фас в Гърция глобяват от 200 до 5000 евро 15.04 | 11:00

Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро

От iNews

Хвърлянето на фасове в Гърция може да доведе до сериозна глоба за нарушителите. Това напомнят от ситуационния център на Външно министерство по повод предстоящите пътувания по празниците.

"Изхвърлянето на фасове в околната среда може да предизвика пожар и поради тази причина е абсолютно забранено в Република Гърция. Основната глоба за това нарушение е 200 евро, но Наредбата за противопожарната охрана (19/2020) предвижда ескалиращи глоби в зависимост от зоната, в която се извършва това нарушение (с повишен риск от пожар) или ако то се извършва системно. В последните случаи глобата може да достигне до 5000 евро", посочва се в съобщението им.

Има и абсолютна забрана за пушене в присъствие на деца по 12-годишна възраст, напомня още ведомството. Ограничението важи както за всички автомобили.

"Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро, като едновременно с това се отнема и свидетелството за управление на МПС за срок от 1 месец. Важно е да се отбележи също, че свидетелството за управление на МПС се отнема и когато нарушението е извършено от друг пълнолетен пътник в автомобила", пише още в съобщението.

Водещи

Най-четени