Мини летище в Хамбург привлича милиони туристи 19.05 | 12:36

За създаването на уникалното съоръжение са похарчени 3,5 милиона евро

От Мартин Иванов

Уникално летище, изработено по проект на Гарет Браун, се е превърнало в една от най-големите забележителности за туристите в северногерманския град Хамбург, информира Deutsche Welle.

Разположеното на 125 квадратни метра съоръжение е най-голямото мини летище в света. Само планирането на проекта е отнело 2 години на неговия създател. Работата по него продължава цели 4 години и в нея се включват 40 души. Целият проект е на стойност 3,5 милиона евро.

Върху площта на летището са разположени 50 000 фигурки, 75 сгради и 90 самолета. Всяка една част е изработена ръчно. За направата на самолетите е използвана специална технология. Изградени са на принципа на миниавтомобилите със собствен двигател.

Благодарение на вградената механика те могат да летят подобно на истински самолети. Всеки един от тях издава различни шумове и посетителите могат да чуят шума на двигателите им. Всички движения се командват от компютър със специален софтуер, който се обновява непрекъснато.

И подобно на всяко нормално летище, мини аеропорта на Браун е свързан със жп мрежа. Моделът на железопътната инфраструктура е най-мащабното железопътно съоражение, разполагащо с 13 000 метра линии и е разположено на цялата площ на летището.

Миниатюрното летище привлича около 1,1 милиона туристи годишно. На всеки 40 минути посетителите могат да видят как 40 000 светлини огряват летището през нощта. И въпреки настъпването на нощта, на всеки две минути се приземява по една машина.

Водещи

Най-четени