Морските води по Добруджанското крайбрежие са чисти 10.08 | 08:33

Те не крият здравен риск при къпане, показва проверка на РЗИ

От Кремена Бедерева

Морските води по Добруджанското крайбрежие са чисти и не крият здравен риск при къпане, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за резултатите от извършения мониторинг към края на юли.

Здравните инспектори са изследвали водата в общо 21 пункта на крайбрежието по редица физико-химични и микробиологични показатели - наличие на минерални масла, разтворен кислород, феноли, повърхностно активни вещества, колиформи, чревни ентерококи, ешерихия коли.

От изследваните общо 101 проби само 15 проби са показали несъответствие по показател разтворен кислород. Отклоненията са констатирани на големия плаж в курорта "Русалка, на централния плаж в Кранево, както и на "Кранево-юг", "Дуранкулак - Север-1", "Болата", "Божурец-Топола", "Икантълъка-2", "Тузлата", "Робинзон-2", "Овчаровски плаж", "Фиш-фиш", "СБА".

Констатираните отклонения обаче не будят безпокойство за здравето на плажуващите, посочват от РЗИ. Отклонения по други показатели в зоните за къпане не са установени.

Държавният здравен контрол е инспектирал и плувните басейни в региона преди началото на активния сезон.

От изградените 136 плувни басейна е установено, че 22 не работят. Здравните инспектори са издали 16 предписания заради отклонения от здравните норми на качеството на водата по физико-химични и микробиологични показатели, като са дадени разпореждания за предприемане на хигиенни мерки.

Издадени са шест заповеди за временно спиране от експлоатация на плувни басейни. След отстраняване на нарушенията и повторни проверки на водите експлоатацията на пет плувни басейна вече е възстановена.

РЗИ е съставила десет акта за установени административни нарушения на отговорници за плувните обекти.

Водещи

Най-четени