Мъгли завиват планините и секват ентусиазма на туристите 27.10 | 11:19

Съоръженията не работят никъде, духа силен вятър

От Филипа Тодева

Неблагоприятни са условията за туризъм по високите части на планините заради силен вятър. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при Български червен кръст, предаде агенция "Фокус". В много райони от Стара планина обектите са в мъгла. Съоръженията навсякъде не работят, на Витоша евентуално ще работят кабинковият и драгалевският лифт, но е възможно да спрат да работят заради силния вятър.

От ПСС препоръчват туристите да се ограничат с по-ниските планински райони, да се съобразяват с мъглата и с конкретната метеорологична обстановка.

Започналото от запад заоблачаване ще обхване цялата страна, най-късно Източна България, където през по-голямата част от деня ще има разкъсана средна и висока облачност.

Преди обяд на места в Югоизточна България ще има мъгла или слоеста облачност. В следобедните часове над западните райони облачността ще се снижи и вплътни и ще превали.

В източната половина от страната и северно от планините ще се появи умерен до силен южен вятър, повишаващ температурите в тези райони до 26°-28°. В Северозападна България, където ще превали дневните температури ще бъдат по-ниски: 17-20°. В София максимална температура около 21°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава.

По високите части на планините ще духа бурен югозападен вятър, често надминаващ 25 м/сек. Ще бъде със значителна облачност, като по-късно през деня на места в масивите в западната част от страната ще превали. Дневна температура на височина 1200 метра - около 17-19°, на 2000 метра - около 12-14°.

По Черноморието ще духа умерен до силен южен вятър. През по-голямата част от деня ще има разкъсана средна и висока облачност. Преди обяд на места ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Максимални температури: 21°-25°. Вълнението ще е слабо 2-3 бала, след обяд по северното крайбрежие ще започне да се усилва. Температурата на морската вода е 17-19°.

НИМХ обяви жълт код е обявен за 17 области на страната. Това са София, София – област, Перник, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

"Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете”, съветват от НИМХ.

Водещи

Най-четени